Доступ до тестування на ВІЛ на Полтавщині

Надрукувати

Триває Європейський тиждень тестування. Це загальноєвропейська інформаційна кампанія, що закликає впродовж цього тижня посилити комунікацію щодо переваг раннього виявлення ВІЛ-інфекції.

Ця ініціатива втілюється щорічно навесні й восени, починаючи з 2013 року – у травні та в листопаді. Цього року Європейський тиждень тестування триває з 20 по 26 листопада. Головна мета заходу – розширення доступу до тестування та підвищення обізнаності про переваги раннього тестування на ВІЛ. Адже раннє виявлення ВІЛ-інфекції дає змогу вчасно призначити антиретровірусну терапію (АРТ). Лікування АРТ – це можливість зберегти повноцінне життя і здоров’я після встановлення діагнозу ВІЛ-інфекція, не дозволити вірусу зруйнувати імунну систему людини та інфікувати інших. Тестування молодих людей, які планують стосунки та майбутню вагітність, надзвичайно важливе для профілактики передачі вірусу ВІЛ від матері до дитини у випадку наявності ВІЛ-інфекції у майбутніх батьків та для запобігання народження хворих дітей.

За 9 місяців 2023 року в області обстежено на ВІЛ-інфекцію 49 тисяч 402 особи, у тому числі 21126 людей – за допомогою швидких тестів. У 259 випадках було отримано позитивний результат обстеження, 233 особи (90% від виявлених) було взято під медичний нагляд.

Упродовж Європейського тижня тестування в закладах охорони здоров’я області відбулися заходи щодо інформування та залучення населення до тестування на ВІЛ. Кожен мешканець області мусить знати, що таке обстеження можна пройти у сімейних лікарів, анонімно – в кабінетах «Довіри» міських та районних лікарень, в Обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради.

Фахівцями комунального підприємства «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради» спільно з БО «Світло надії» цього тижня тестувалися на ВІЛ усі бажаючі з числа студентів та викладацького складу Полтавського університету економіки та торгівлі. 20 листопада мали можливість обстежитися швидкими тестами співробітники та студенти Полтавського професійного ліцею транспорту.

Починаючи з 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, упродовж місяця Обласним центром також заплановано ряд активностей, спрямованих на популяризацію здорового способу життя, профілактику ВІЛ та регулярне тестування. Цього дня Полтавська міська служба молоді та спорту у співпраці з БО «Світло надії» організовує для всіх бажаючих тестування на ВІЛ у торгово-розважальних центрах «Київ» (вул. Зіньківська, 6/1А) та «Екватор» (вул. Ковпака, 26).

Надання ефективних послуг із тестування на ВІЛ є ключовим елементом протидії епідемії ВІЛ-інфекції та є обов’язковим компонентом громадського здоров’я, що забезпечує доступ до комплексних послуг із профілактики, лікування, догляду та підтримки у зв’язку з ВІЛ.

 

Тетяна ГОЛУБЄВА, лікар-педіатр КП «Обласний центр профілактики та боротьби з  ВІЛ/СНІД»