Previous Next

На Полтавщині вшанували пам’ять жертв голодоморів

Надрукувати

25 листопада на Меморіалі народної скорботи «Голодомор-1933» у селі Мгар Лубенського району відбулося вшанування пам’яті жертв голодоморів. Присутні поклали композиції з квітів, колосків і калини, хвилиною мовчання віддали шану всім загиблим.

Участь у скорботній ході взяли заступник начальника Полтавської ОВА Максим Калінін, народний депутат Анастасія Шептіфрац, начальник Лубенської РВА Сергій Сіряченко, представники органів місцевого самоврядування та громадськість.

Полтавщина належить до територій, які найбільше постраждали від Голодомору 1932-1933 років. Загальні демографічні втрати в області, за підрахунками істориків, становлять до 1 мільйона людей.

За даними Асоціації дослідників голодоморів України, в 1932-1933 роках від голоду загинули від 8 до 10 мільйонів українців. Пік Голодомору був навесні 1933 року. В Україні тоді вмирали 17 людей щохвилини, тисяча – щогодини, майже 25 тисяч – щодня.

«Голодомор-1933» у селі Мгар – перший меморіал жертвам Голодомору, побудований на території України. У 1990 році було насипано курган на Зажур-горі. Земля на ньому звезена з усіх куточків України й освячена. У 1993 році збудували меморіал. На ньому встановлений великий дзвін і 30 маленьких дзвоників. На великому дзвоні розміщено напис: «Голодомор-1933: коли відходить одна людина – з нею вмирає світ. Коли ж мільйони ідуть в прірву – тоді вмирає вже ціла галактика».