Володимир Гришанін: «Щороку в осінньо-зимовий період збільшується кількість пожеж у житловому секторі»

Надрукувати

Пожежі в житловому секторі становлять 40% від загальної кількості пожеж у регіоні. Загалом цьогоріч в області сталося 2079 пожеж. Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповів заступник начальника ГУ ДСНС України у Полтавській області Володимир Гришанін.

«Щороку в осінньо-зимовий період збільшується кількість пожеж у житловому секторі. У 2023 році їх сталося 847. Вони призвели до матеріальних збитків на понад 66 млн грн. Унаслідок пожеж загинули 47 людей та 46 отримали травми. Вогнем знищено 130 будівель і споруд, пошкоджено 557 приміщень», – розповів Володимир Гришанін.

 Причинами пожеж житла є порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок, необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації печей. Основна причина загибелі людей в оселях – необережне поводження з вогнем, через це загинули 25 осіб.

 «Характерним є те, що з усієї кількості людей, які загинули від необережного поводження з вогнем, більшість (22 особи) тих, що палили, – зауважив Володимир Гришанін. – Тобто куріння не тільки шкодить здоров’ю людей, а ще й призводить до їх загибелі. Лише в листопаді на двох пожежах у Полтавському та Кременчуцькому районах, які сталися через куріння, загинули 4 дорослих і 2-річна дитина».

 Щоб запобігти виникненню пожеж, співробітники ГУ ДСНС у Полтавській області спільно з представниками тергромад, поліції, членами місцевої та добровільної пожежної охорони проводять рейдові відпрацювання. З початку року відбулося 2508 таких рейдів. Із жовтня активно відпрацьовується житловий сектор щодо попередження пожеж при експлуатації пічного опалення.

 ГУ ДСНС України у Полтавській області звертається до жителів області з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки: «Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує в собі вогонь. Дбайте про належний протипожежний стан помешкань».

 Також Володимир Гришанін перед початком новорічних свят нагадав про заборону використання піротехніки.