Епізоотолог розповіла про поширення АЧС свиней в області

Надрукувати

Епізоотична ситуація на Полтавщині контрольована, та ризики занесення інфекційних хвороб тварин залишаються високими.  Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі розповіла начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Карпенко.

«Особливо актуальними нині залишаються профілактика та недопущення виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней. У поточному році зафіксовано 38 випадків захворювання АЧС в Україні, три з них – на Полтавщині протягом останнього місяця, – розповіла Наталія Карпенко. – Зафіксовані випадки спостерігалися і в дикій фауні, і в домашньому господарстві, і на свиногосподарстві. До цього АЧС в області виявляли у 2020-му».

Африканська чума свиней особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба свиней усіх порід та віку в будь-яку пору року. Вірус стійкий у продуктах, воді та зовнішньому середовищі, зберігається місяцями, замороження та висушення на нього не діють.

Хвороба високолетальна, швидко поширюється і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть до 100% захворілих свиней, бо лікування та вакцини проти АЧС не існує.

Епізоотологи закликають власників тварин уважно ставитися до профілактичних заходів. Свині заражаються при контакті з хворими тваринами, через необроблені корми, воду, предмети догляду. Вірус переносять транспортні засоби, дикі тварини, гризуни і комахи.

«Найчастіше до зараження свиней у сільськогосподарських підприємствах призводить недотримання заходів біобезпеки: відсутність ветеринарно-санітарного пропускника, змінного одягу та взуття у працівників, вільний доступ сторонніх осіб та транспорту на ферми, – розповіла Наталія Карпенко. – Під час розслідування останнього випадку АЧС на Полтавщині виявили, що керівництво підприємства проігнорувало дотримання закритого режиму на фермі. Тому було знищено понад 1200 свиней, щоб не розповсюдити вірус».

Фахівці радять, як запобігти зараженню свиней АЧС – https://poda.gov.ua/news/162226.