Важливість грудного вигодовування для передчасно народженої дитини

Надрукувати

17 листопада – Всесвітній день передчасно народжених дітей. Передчасно народжена дитина з’являється на світ до 37 тижнів вагітності з вагою, менше 2,5 кг.

Харчування недоношеної дитини має свої особливості. Передчасно народжені діти мають підвищені потреби у харчуванні, при цьому малий об'єм шлунку, а також проблеми з травленням, злагодженістю смоктального та ковтального рефлексів. Можливість грудного вигодовування, яке беззаперечно, є пріоритетним, вирішується через врахування гестаційного віку, ступеня зрілості та загального стану дитини.

Організація вигодовування недоношених дітей полягає в своєчасному і адекватному їх забезпеченні харчовими речовинами і енергією, починаючи з перших днів життя. Своєчасно розпочате і збалансоване харчування дозволяє полегшити перебіг адаптаційного періоду і надалі знизити ризик розвитку ряду захворювань.

Труднощі, що виникають при годуванні недоношених дітей, викликані певними особливостями:

Основними принципами вигодовування недоношених дітей є:

Ентеральне харчування недоношених здійснюється такими методами:

Для впровадження ефективного грудного вигодовування новонароджених із малою масою тіла необхідно якомога раніше розпочати виходжування дитини за методом „мами-кенгуру”.

Найкращою їжею для недоношених немовлят є грудне молоко матері.

Склад молока в перші тижні після пологів у жінок, які передчасно народили, відрізняється більшим вмістом білку, поліненасичених жирних кислот, меншої кількості лактози. Разом з тим, материнське молоко не може повністю задовольнити високі потреби недоношених дітей. Для вигодовування в таких випадках застосовують підсилювачі грудного молока, які містять білок, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни.

Переваги грудного вигодовування недоношених діток:

 

Катерина Дашко, лікар-анестезіолог дитячий відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатологічною бригадою невідкладної допомоги та інтенсивної терапії перинатального центру КП «ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського»