Previous Next

На Полтавщині планують створити міжшкільні ресурсні центри з викладання предмету «Захист України»

Надрукувати

Відбулося чергове засідання Громадської ради при Полтавській обласній військовій адміністрації. Участь у ньому взяли начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, представники депутатського корпусу та керівники структурних підрозділів ОВА.

«Хочу відзначити роботу Громадської ради як дорадчого органу при облвіськадміністрації. Як обласна влада ми будуємо свою роботу за принципами прозорості й відкритості. Залученість представників громадських організацій дуже важлива для нас, адже саме ви добре знаєте актуальні потреби й запити жителів Полтавщини. Тож маємо вибудовувати наші відносини за принципом партнерських стосунків. Сьогоднішня зустріч – це відкритий діалог. І так буде й надалі, – сказав Філіп Пронін. – Організації, представники яких входять до складу Ради, займаються волонтерством, допомагають військовим та ВПО. Тож спільними зусиллями, впевнений, що наші захисники та захисниці отримуватимуть більше підтримки».

Серед питань порядку денного – створення міжшкільних ресурсних центрів із викладання предмету «Захист України» у Полтавській області. Діяльність зазначених центрів визначена Положенням про міжшкільний ресурсний центр, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 09.11.2018 № 1221.

«У міжшкільному ресурсному центрі можуть бути створені умови для навчання учнів одразу кількох або ж усіх закладів освіти територіальної громади. Проводити як шкільні, так і позашкільні заняття. Такий підхід дає можливість сконцентрувати ресурси та забезпечити кращі умови надання якісної освіти одразу для великої кількості її здобувачів», – розповіла голова постійної комісії з питань освіти, науки та культури Громадської ради при ОВА Марина Єщенко.

Заступник начальника Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Едуард Бородай зауважив, що такі центри успішно функціонують у багатьох областях України.

«Вони забезпечують більш поглиблене вивчення предмету «Захист України», дають ширший спектр можливостей. Співпраця між міжшкільним ресурсним центром та школами відбувається шляхом укладення двосторонніх цивільно-правових угод, відповідно до яких школа може передавати центру педагогічне навантаження з предмету «Захист України», а центр у свою чергу забезпечуватиме відповідний обсяг оволодіння матеріалом», – зауважив Едуард Бородай.

Також учасники засідання обговорили питання співпраці громадських об’єднань із закладами освіти. Голова постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту та туризму Громадської ради при ОВА Андріан Литовченко зауважив, що навіть в умовах війни в Україні проводять змагання як від спортивних федерацій, так і на аматорських рівнях.

«Аматорські змагання за рівнем проведення й безпеки, можливостей, які пропонуються, не поступаються, а за кількістю учасників часто і перевершують професійні змагання. В межах співпраці щодо залучення учнів та студентів закладів освіти області пропонується використати можливості спортивних громадських об’єднань та федерацій для створення спільного календаря стартів та спільної програми підготовки», – розповів Андріан Литовченко.

Крім того, начальник Полтавської митниці Олександр Горбов розповів про зміни у Митному кодексі України, які набули чинності в листопаді цього року.

За підсумками обговорення підготовлені відповідні рішення та рекомендації.