Цього року читальні зали Державного архіву Полтавської області відвідали 300 дослідників

Надрукувати

Після тривалої перерви цього року читальні зали Державного архіву Полтавської області відновили роботу. Певні обмеження щодо відвідування архіву користувачами були введені у зв’язку із запровадженням карантину COVID-19, а з початку повномасштабної агресії рф на територію України читальні зали архіву не працювали. Про це розповіла директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим.

«Із лютого 2023 року читальні зали архіву функціонують у звичному режимі без обмежень. Однак кількість зареєстрованих користувачів у рази зменшилась порівняно з довоєнними роками і становить 300 відвідувачів, яким видано для роботи біля 2 тисяч архівних справ, – розповіла Валентина Гудим. – Читальні зали перейшли до надання послуг у режимі онлайн. Наприклад, із січня по жовтень 2023 року на онлайн-замовлення користувачів виготовлено понад 20 тисяч копій електронних документів. У 2022 році – біля 14 тисяч».

Відвідувачам забезпечений вільний доступ до науково-довідкового апарату архіву: путівників, анотованих реєстрів описів, покажчиків, оглядів фондів, а також до всіх цифрових копій архівних документів та описів, матеріалів періодичних видань, що подані на вебсайті архіву в рубриці «Архівні ресурси».

У читальних залах встановлені комп’ютери, сканери, є доступ до копіювальної техніки. Працівники установи всіляко сприяють копіюванню документів власними технічними засобами користувачів безпосередньо за їх робочими місцями без встановлення часових рамок на копіювання. Користувачі мають можливість послуговуватися мережею інтернет (Wi-Fi).

«Основна тематика досліджень, що проводилися за архівними документами у 2023 році: сімейна історія, розвиток народних промислів на Полтавщині, історія населених пунктів та культових споруд Полтавщини, історія соціально-побутового, культурного життя національних меншин, релігійних конфесій», – зауважила Валентина Гудим.

Усі інформаційні послуги надають громадянам України та іноземним громадянам безкоштовно.