Полтавці взяли участь у Національному форумі з неінфекційних захворювань

Надрукувати

Група полтавських фахівців на чолі з директором Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктором Лисаком взяла участь у Національному форумі з неінфекційних захворювань «Плекаємо здоров’я українців разом».

Форум організовано україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» разом із Міністерством охорони здоров’я України та Центром громадського здоров'я МОЗ України щоб об'єднати всіх партнерів та зацікавлені сторони для спільної боротьби з неінфекційними захворюваннями.

Дводенний форум зібрав широке коло учасників: лікарів, представників державних установ та громад щоб поговорити про ефективну співпрацю медичної спільноти задля раннього виявлення НІЗ та зміцнення здоров’я людей.

Полтавщину на форумі також представили генеральний директор ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України’’ Андрій Хайлов, керівниця Полтавського обласного центру громадського здоров’я, регіональна координаторка проєкту у Полтавській області Ніна Дурдикулиєва, координаторка напрямку «Здорова школа» у Полтавській області Таїсія Ярошенко, координаторка ініціативи «Всетурбота» на Полтавщині Олена Довгань.

Учасники цього великого форуму мали змогу поспілкуватися про профілактику неінфекційних захворювань на різних рівнях, ознайомитись із впливом війни на здоровʼя українців та подискутувати про доцільність інвестицій держави та місцевої влади у заходи протидії НІЗ.

Під час публічної дискусії також розглянули досвід щодо промоції здоровʼя у громадах, доступ до медичних послуг у віддалених населених пунктах, створення культури профілактичних оглядів та чекапів, впровадження здорових змін у закладах освіти та багато іншого.

Під час панельної дискусії директор ДОЗ Полтавської ОВА Віктор Лисак розповів про те, як створити інтегровану соціально-медичну послугу для забезпечення якісного життя вразливих категорій людей.

Полтавська делегація відвідала воркшопи, ознайомилася з результатами актуальних досліджень, вони обмінялися думками та досвідом.

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»