Представники заповідника «Більськ» взяли участь у пілотному проєкті «Академія спадщини для України» в Польщі

Надрукувати

Музейники з різних областей України взяли участь у першій «Академії спадщини для України» в Польщі. Від Полтавщини до навчальної програми долучилися представники історико-культурного заповідника «Більськ».

Навчання тривало у форматі інтенсивного семінару 6-10 листопада в Кракові.

«Академія спадщини для України» – це пілотний навчальний проєкт, організований Міжнародним центром культури у Кракові для фахівців сфери культури з України. Основна мета – обмін досвідом у сфері охорони пам’яток та культурного менеджменту, налагодження професійних контактів та перейняття українськими музейниками найкращих сучасних практик польських музеїв.

Стратегічними партнерами проєкту є Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща, адміністрація історико-культурного заповідника «Древній Звенигород».

Програма проєкту включала лекції, навчальні візити до музеїв та зустрічі з експертами.

У ході навчання представникам України представили передові напрацювання щодо діяльності архівних, музейних установ, презентували нові ідеї й розробки щодо ведення баз даних, а також презентації експонатів та підходів щодо подачі відвідувачам інформації.

Не менш важливим стало обговорення проблематики збереження та вивчення археологічних об’єктів у Польщі й Україні. Обговорили аспекти грантової діяльності, яка в умовах війни стає все більш актуальною для закладів культури України.

Організація цього заходу дала старт дієвій професійній співпраці між закладами, що опікуються культурною спадщиною Польщі та України. Є всі передумови для розширення цієї взаємодії та реалізації спільних проєктів із відбудови нашої країни.