Previous Next

Павло Петренко: Ми реалізували низку ініціатив для сприяння відповідальному батьківству

Надрукувати

Міністерство юстиції і Уряд України одним із ключових завдань своєї роботи визначили піклування про наше майбутнє – про наших дітей. Для сприяння відповідальному ставленню батьків до своїх обов’язків по вихованню і належному утриманню дітей ми вже реалізували низку ініціатив. Про це повідомив Міністр юстиції України Павло Петренко.

«Одним з найуспішніших наших проектів є ініціатива #ЧужихДітейНеБуває та запровадження в дію двох важливих пакетів законів, які значно посилили відповідальність за несплату аліментів. Зокрема, було заборонено виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати. Такі заборони отримали більше 130 тисяч українців», – зазначив очільник відомства.

Він нагадав, що були встановлені штрафні економічні санкції – від 20% до 50% від суми боргу. За цей час було винесено 62 тисячі постанов про накладення штрафів на боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше року. З них вже виконано 1100 постанов. При цьому з боржників стягнено в інтересах дитини 17 млн грн.

Крім того, важливим стимулюючим засобом для боржників виплатити аліменти стали суспільно корисні роботи, оплата за які пішла на погашення заборгованості перед дітьми, конфіскація та продаж активів, а також обмеження волі до двох років.

«В результаті цих заходів 5,2 млрд грн аліментів сплачено на користь півмільйона українських дітей з моменту започаткування ініціативи», – повідомив Павло Петренко.

«Ми вже реалізували декілька ініціатив, щоб відповідальне батьківство стало нормою для українців. Зокрема, розпочато масштабний проект Уряду «Пакунок малюка». З 1 вересня 2018 до кінця року 95 018 дітей отримали «пакунок малюка». У січні 2019 року – майже 19 тис. дітей. Для покращення вмісту «пакунка малюка» проведено моніторинг відгуків та пропозицій від батьків, які вже сьогодні отримали таку допомогу, та змінено перелік вмісту «пакунка малюка». Зокрема, збільшено розміри дитячих речей, доповнено перелік підковдрою», – зазначив Павло Петренко.

Також, за його словами, було запроваджено податкову пільгу для сумлінних батьків. Орієнтовний розмір податкової знижки складає 18% від фактично сплаченої суми. «Раніше до знижки входила оплата в закладах професійної та вищої освіти. Відтепер податкову знижку можна отримати також на оплату навчання дитини в закладах дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти».

Ще одна важлива ініціатива – «Муніципальна няня». Планується, що компенсація буде виплачуватись в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею. З 1 січня 2019 року - 1626 гривень.

«Які ще ініціативи ми пропонуємо запровадити разом з колегами з Уряду та міжнародними партнерами? В першу чергу проект «Є-Малятко», який передбачає отримання 9 послуг за 1 заявою», – заявив Міністр юстиції.

«Комфорт, якість та доступність – головні принципи у наданні послуг, які крок за кроком ми втілюємо у життя, аби українські родини витрачали час на себе, а не на бюрократичні процедури», – додав Павло Петренко.

За матеріалами Єдиного веб-порталу

органів виконавчої влади України

Урядовий портал