Previous Next

Глава держави про результати децентралізації: Ми спираємося на довіру. Є довіра людей – буде успіх

Надрукувати

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості нових можливостей громад завдяки децентралізації самостійно визначати та будувати перспективні плани з розвитку і втілювати їх у життя. Саме тому важливо зберегти і продовжити цю реформу, підкреслив Глава держави.

«Коли ми говоримо про правильний вибір майбутнього, то і про те, як важливо допустити розвиток і не дати повернутися до ручного управління країною згори до низу, до команди згори вниз і до фінансових потоків, які йдуть згори вниз», - наголосив Петро Порошенко під час участі у Раді регіонального розвитку Полтавщини.

Президент зазначив, що на початку цієї реформи розумів, що потрібні «проривні ініціативи, які точно дадуть швидкий і позитивний результат по всій країні».

«Точкових проектів під патронатом центральної влади точно не вистачить. І незважаючи на війну люди всюди мають побачити зміни. Люди самі мають стати учасниками, творцями цих змін. І це при тому, що війна точно не дає нам права на помилку», - сказав Глава держави, зауваживши, що програма децентралізації з'явилася у дуже ризикованих умовах, але її підтримали Уряд, Верховна Рада і депутати. Петро Порошенко подякував їм і всім ініціативним людям, які підтримали програму, за командну роботу.

Президент нагадав, що раніше для вирішення того чи іншого питання, виділення фінансів необхідно було домовлятися, «заносити торби», що було принизливо і для керівників, і для громад. І це вбивало будь-які ініціативи, зауважив він.

Але завдяки закону про децентралізацію все змінилося і громади почали активно вирішувати проблемні питання та розвиватися, констатував Глава держави. «Ми зробили чесно, коли разом з відповідальністю передали на місця фінансові ресурси», - констатував Президент і нагадав, що сьогодні частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті складає 51%, і лише 49% - державного бюджету.

«Це є яскрава демонстрація пріоритетів. І лише необхідність високо тримати планку видатків на оборону у зв'язку з російською агресією не дає нам далі можливості рішуче посувати співвідношення на користь місцевих бюджетів. Але це точно буде», - підкреслив Петро Порошенко. Він додав, що це дозволяє громада самостійно вирішувати скільки грошей і на який проект має бути виділено.

«Чи є у нас політики, які хочуть повернутися до ручного управління? Ну вам же вони відомі. Очевидно, що є. Їхній стиль – це стиль царської або радянської імперії. Це стиль вертикалі і корупції. Ми – точно спираємося не на вертикаль «я – начальник, ти – дурень». Ми спираємося на довіру. Є довіра людей – точно буде успіх», - наголосив Президент. Він нагадав про  ухвалення закону, що дозволяє місцевим громадам управляти всім тим, що відбувається у них на території. «Мріяти про це не могли 4-5 років тому, ви ж це знаєте», - зауважив він. Петро Порошенко підкреслив, що для того, аби підтвердити довіру громадам разом з повноваженнями на місця були передані кошти.

Президент висловив думку, що такий принцип розподілу коштів і повноважень раніше не впроваджувався, бо влада мала на меті інше. «В них була інша мета – щоб вони самі розподіляли гроші. А що ми зробили? Передали гроші на місця. Тепер ви приймаєте рішення, ви розподіляєте кошти, ви роз'яснюєте людям і ви захищаєте проекти перед громадами. А коли ви переконаєте громаду, то громада може бути вашим захисником», - сказав він.

Глава держави закликав представників громад до прозорої і чесної роботи задля розвитку своїх територій. «Робіть це все абсолютно прозоро. Звітуйте перед людьми і відповідайте перед людьми за кожну витрачену гривню», - сказав він.

«І ще одне, найважливіше. Децентралізація – це не коли кожен сам за себе. Навпаки. Децентралізація – це об'єднання всіх заради спільної великої мети. І наша мета – це країна без периферії. Це країна вільних, щасливих і заможних людей», - додав Петро Порошенко.

«Для цього ми працюємо в Києві, для цього ми працюємо на Полтавщині. Я переглянув звіт і бачу, що все зроблене складається у картину великих і невеликих, але постійних і позитивних змін, які зараз рухаються широким фронтом. Тепер громади самі визначають пріоритети, планують роботу і головне – не просто планують, а досягають результатів. Їм є з чим прийти до людей, їм є що продемонструвати країні як успіх децентралізації»,- також наголосив Президент.

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України