Розпочався етап стратегічного впровадження та розвитку реформи шкільного харчування

Надрукувати

На брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини директор Департаменту освіти і науки ПОВА Євген Кончаковський і заступник директора Департаменту освіти Полтавської міської ради Леся Марталішвілі розповіли про особливості впровадження реформи харчування в системі закладів освіти Полтавщини.

«Тема шкільного харчування надзвичайно актуальна. Реформа розпочалася в 2020 році, але через об’єктивні причини (ковід і повномасштабне вторгнення) була поставлена на паузу. Реформа харчування в системі закладів освіти пов’язана із запровадженням Нової української школи, тому включає в себе нові підходи, – розповів Євген Кончаковський. – У 2020 була прийнята обласна програма «Дітям Полтавщини – якісне харчування» на 2021-2024 роки. У 2021 році на умовах співфінаннсування – 70% з обласного і 30 % із місцевих бюджетів – було придбано 37 пароконвекторматів і 87 універсальних машин різних типів для харчоблоків закладів освіти області».

Заступник директора Департаменту освіти Полтавської міської ради Леся Марталішвілі входить до робочої групи з впровадження стратегії реформи шкільного харчування при Офісі Президента України і бере участь у втіленні проєкту в життя. Розповідає, що реформа стосується абсолютно кожного в Україні.

«Якщо добре харчується дитина в закладі, спокійні батьки, педагоги, розвивається бізнес, добре працюють управліннці, місцеві громади отримують надходження до місцевих бюджетів. Усі зацікавлені, щоб діти були ситі та здорові, – розповіла Леся Марталішвілі. – З 2020 року за ініціативою Олени Зеленської в Україні стартував цей проєкт. Перший етап реформи – створення нормативно-правової бази – закінчився, розпочався етап стратегічного впровадження та розвитку. 27 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв операційний план виконання реформи на 2023-2024 роки».

Ключові позиції реформи: підвищення спроможності місцевої влади, покращення матеріальної бази закладів освіти, навчений кадровий потенціал, гарна комунікація про принципи здорового харчування.

Полтавська область увійшла до пілотного проєкту зі створення в регіоні кулінарного хабу. Він запрацював із червня 2023 року в Кременчуці, на базі Центру професійно-технічної освіти №1. Практичні заняття у новоствореному хабі вже пройшли 22 майстри з Гадяча, Полтави, Решетилівки та Кременчука. Тепер вони каскадним методом будуть навчати за новітніми технологіями готувати їжу інших майстрів та працівників шкільних харчоблоків.

Директор Департаменту освіти і науки ПОВА Євген Кончаковський розповів про типи кухонь, які існуватимуть у закладах освіти. Базова – це коли школа має власний харчоблок, опорна – коли їжа готується в одному закладі і швидко перевозиться на кілька в межах одного населеного пункту, а також фабрика-кухня – це коли в одному місці готується одразу 8-12 тисяч порцій, потім їжа швидко охолоджується до 3 градусів та перевозиться в інші заклади за 50 км.

На думку фахівців, перші два види кухонь для області більш доцільні. Наступного року планують реалізувати 23 проєкти з впровадження базової кухні (з повною заміною обладнання) та 2 – опорної. Крім того в Решетилівці планують побудувати фабрику-кухню.