Previous Next

Цього року жителям Полтавщини виписали 600 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки»

Надрукувати

У поточному році мешканцям Полтавської області виписали понад 600 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки». Національна служба здоров’я України вже сплатила за них 66 мільйонів гривень. Про це розповіли під час зустрічі керівництва НСЗУ з представниками медіа в Полтавській ОВА.

Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак розповіла, що попри воєнний стан програма реімбурсації продовжує розширюватись. До переліку «Доступних ліків» наразі входить понад 500 найменувань препаратів.

«Є хлопці та дівчата, які повертаються з війни й потребують медичної допомоги у повному обсязі. Також їхні рідні, які переживають за них і потребують підтримки. Крім того, в нас є внутрішньо переміщені особи. Всі ці люди живуть у стресі майже два роки, – зауважила Наталія Гусак. – Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків, знав про можливість і міг отримати необхідні препарати недалеко від місця проживання. Для розширення доступності програми реімбурсації для пацієнтів продовжуємо розвивати тісну взаємодію НСЗУ з органами державної влади та місцевого самоврядування».

У серпні цього року список «Доступних ліків» поповнили знеболювальні (таблетовані морфіни) для паліативних хворих. Із жовтня додані тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові. Також нині є можливість отримувати пожиттєво препарати імуносупресії при пересадці органів.

Директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Віктор Лисак розповів, що в області 570 місць, де можна отримати доступні медичні препарати, але цю мережу треба розширювати.

«Полтавщина має певний потенціал, і ми повинні дбати про доступність ліків, враховуючи воєнний стан. Вони потрібні населенню в сільській місцевості. Перед органами влади стоїть завдання збільшувати кількість суб’єктів господарювання, залучених до програми «Доступні ліки», – зазначив Віктор Лисак. – Надзвичайно важливими є питання подолання стресів та реабілітації. Виникає попит на підготовку кадрів, адже все це нове для нас, але ми рухаємося вперед і робимо все на доказовій медицині. Ми розуміємо, що є замовник і надавач послуг. Так ось, надавач послуг повинен відповідати всім стандартам».

Саме аналіз наявної на місцях аптечної мережі у співвідношенні з кількістю жителів громад, стимулювання аптек доєднуватися до програми, розв’язання проблем транспортного сполучення обговорили на нараді керівництва НСЗУ з громадами.