Полтавська ОВА підписала Меморандум про співпрацю та партнерство з Міндовкілля й чотирма громадами області

Надрукувати

Відбулося підписання Меморандуму про співпрацю та партнерство між Полтавською обласною військовою адміністрацією, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, Лубенською, Кременчуцькою, Полтавською, Кобеляцькою громадами. Документ спрямований на розбудову інфраструктури управління побутовими відходами в області.

«Маємо забезпечити в громадах об’єкти, які дозволять забути про сміттєзвалища й не просто спалювати відходи на сміттєспалювальних заводах або відвозити їх на полігон, а дотримуватися принципів кругової економіки, – зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. – Сьогоднішній меморандум – це крок до якісної кооперації, яка дозволить показати потенційним інвесторам, що обласна влада, міністерство і громади готові до розбудови сучасної системи управління відходами відповідно до європейських практик. Полтавщина – другий регіон після Київщини, який налагоджує співпрацю з Мінекології».

Начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін зауважив, що це знаковий проєкт для області.

«Те, що ми робимо зараз, – це вертикально інтегрована історія. Міністерство, адміністрація і чотири територіальні громади об’єднуються, щоб показати інвестору, що тільки спільними зусиллями можна досягти результату. В області плануємо створити чотири заводи. Це один із кластерів, який має забезпечити збирання та переробку більше 500 тисяч тонн твердих побутових відходів щороку, – розповів Філіп Пронін. – Це й глибоке сортування сміття, його утилізація, виробництво вторинної сировини та елекроенергії. Попрацюємо над підготовкою технічного завдання до інвестиційного проєкту Регіонального плану управління відходами. Посилимо роботу з потенційними інвесторами».

Також відбулася робоча нарада щодо основних екологічних питань Полтавської області.

Представники Міндовкілля, Держекоінспекції України, Державного агентства лісових ресурсів України, облвійськадміністрації та територіальних громад обговорили питання завданих збройною агресією росії збитків довкіллю, їх нарахування, забезпечення населення області дровами, екологічні питання регіону, які потребують стратегічного підходу та вирішення.