Previous Next

В обласному центрі відбувся прем’єрний показ фільму «Повернення. Василь Кричевський»

Надрукувати

У Полтаві відбувся прем’єрний показ стрічки про Василя Кричевського – автора будівлі Полтавського губернського земства (обласного краєзнавчого музею).

Презентували фільм його творці – продюсерка Валентина Подгорна та режисер Сергій Заболотний. Вони приїхали з Києва, щоб представити полтавським глядачам кінопритчу, створену до 150-річчя видатного українського художника та архітектора Василя Кричевського.

«Спочатку з фільмом ми подорожуємо містами, де жив та працював Кричевський. Побували в Харкові, Опішні, сьогодні в Полтаві. Потім показ на Одеській кіностудії. Далі Львів, Канів, Дніпро. Але ми відкриті для показу в будь-якому місті, адже вважаємо, що про Василя Кричевського мало знають в Україні. Ми хочемо показати цей фільм широкій аудиторії. Відправимо його на фестивалі, з’явиться стрічка в лютому 2024 року на телебаченні, потім буде доступ в ютюбі», – говорить Валентина Подгорна.

Знімальна група працювала над фільмом протягом семи років.

«Один із героїв – онук Кричевського, майстер прикладного мистецтва Василь Лінде-Кричевський. Він прилітав із Америки й ми знімали епізоди з ним в різних містах, – розповів Сергій Заболотний. – Це дослідження біографії художника, але у зв’язку з тим, що він не залишив по собі власних спогадів, ніяких щоденників, ми починаємо дослідження біографії героя через онука, який ставить собі запитання: «Якби я був дідом, як би я повівся на його місці?» Ми через онука пишемо щоденник Кричевського».

Документальний фільм «Повернення. Василь Кричевський» тривалістю 47 хвилин – це спроба кінематографістів повернути ім’я славетного митця Україні та світу.