Фактори ризику, симптоми та профілактика інсульту

Надрукувати

Із 28 жовтня по 3 листопада триває Всесвітній тиждень боротьби з інсультом.

Кожен рік більше ніж 110 тисяч українців стають жертвами інсульту, третина  з них – молодше 65 років. Інсульт посідає  друге місце в списку хвороб, від яких помирають  українці. Нажаль, Україна  є лідером в Європі по смертності від серцево-судинних захворювань, зокрема від інсульту. В Україні 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн. хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. – на цукровий діабет. 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але не звертаються до лікаря.

Кількість хворих, які перенесли  мозковий інсульт, збільшується з кожним роком і вже зросла настільки, що лікарі  почали говорити про справжню епідемію. Половина людей, які вижили після гострого інсульту, стають залежними від оточуючих. В Україні сягнули вгору показники захворюваності на інсульт у працездатному віці.

Згідно з даними ВООЗ, фактори ризику, пов’язані з інсультом, можна поділити на чотири категорії.

  1. Основні модифіковані фактори (підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, підвищений рівень фізичної активності, ожиріння, куріння, миготлива аритмія та інші захворювання серця).
  2. Інші модифіковані фактори ризику (соціальний статус, психічні розлади, хронічний стрес, зловживання алкоголем, вживання наркотиків, певні медикаменти).
  3. Немодифіковані фактори ризику (вік, спадковість, національність, раса, стать).
  4. «Нові» фактори ризику ( гіпергомоцистеїнемія, васкуліти, порущення згортання крові).

Перші ознаки інсульту:

Людину з першими ознаками цих захворювань слід негайно доставити в медичну установу. Щоб врятувати життя пацієнта з гострим інсультом телефонуйте – 103

Як запобігти інсульту?

Олена Синицька, лікар-невропатолог поліклінічного відділення КНП «Глобинська міська лікарня»