29 жовтня у світі відзначатиметься День боротьби з інсультом

Надрукувати

На превеликий жаль, інсульт належить до найгрізніших захворювань і є медико-соціальною проблемою усього людства. Він посідає друге місце в переліку головних причин смерті і є провідною причиною інвалідності в Україні.Особливу тривогу викликає зростання кількості випадків захворюваності серед людей працездатного віку: приблизно третина усіх інсультів трапляється в осіб віком до 60 років, і лише невелика частка з тих, хто пережив інсульт, повертається до роботи.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу (ГПМК), що спричиняє ушкодження тканин мозку і веде до порушення його функцій. Інсульт недаремно називають ударом – він стається різко й несподівано. При цьому в зону ризику потрапляють практично всі. Особливо за наявності гіпертонії, аритмії, серцевої недостатності, апное уві сні, підвищеного холестерину, цукрового діабету.

За умови вчасного діагностування нападу (протягом перших 4 годин) наслідки інсульту можна повністю усунути.

Інсульти поділяють на ішемічний (зумовлений недостатністю кровопостачання мозку внаслідок судинного спазму або закупорки судини) та геморагічний (крововилив, коли розривається судина і кров потрапляє в порожнину черепа – в речовину мозку або під його оболонки).

Ішемічний інсульт

Він пов’язаний із закупоркою судин мозку тромбом. Коли збагачена на кисень кров не потрапляє до певної ділянки мозку, спостерігається порушення мозкової діяльності. Вони і зумовлюють виникнення гострих симптомів інсульту.

Ішемічні інсульти можуть з’являтися:

Геморагічний інсульт

Цей різновид інсульту трапляється при розриві мозкових судин. Існують кілька варіантів геморагічного інсульту:

 

СИМПТОМИ ІНСУЛЬТУ:

При появі цих симптомів потрібно терміново викликати екстрену медичну допомогу.

ЯК РОЗПІЗНАТИ ІНСУЛЬТ

Попросіть людину:

 

ЯК ДОПОМОГТИ ЛЮДИНІ ДО ПРИЇЗДУ МЕДИКІВ

Слід пам’ятати, що розпізнання типу інсульту та своєчасний початок лікування (в перші 3 години після судинної катастрофи) має вирішальне значення щодо прогнозу. Інсульт – багатофакторне захворювання, і кожний чинник вносить свою частку в розвиток недуги. Ступінь ураження мозку, локалізація вогнища, супутні хвороби, вік та головне – готовність медичного закладу надати своєчасну та повноцінну допомогу при інсульті – визначають якість подальшого життя пацієнта.

 

ЯК ЗАПОБІГТИ ІНСУЛЬТУ

  1. Стежте за вагою. Зайва вага тягне за собою відразу кілька факторів, що підвищують ризик інсульту. Це і зростання артеріального тиску, і серцево-судинні захворювання, і можливий розвиток діабету. Втрата навіть 4-5 зайвих кілограмів значно поліпшить ваші шанси уникнути знайомства з інсультом.
  2. Їжте більше овочів і фруктів. Як мінімум 4-5 порцій (яблуко, капустяний салат, овочі на грилі і так далі) щодня. Рослинна їжа знижує артеріальний тиск і покращує еластичність судин. А це, в свою чергу, є відмінною профілактикою інсульту.
  3. «Зав’яжіть» з курінням. І з відвідуванням курилок за компанію теж. Пасивне куріння, як і активне, руйнівно діє на судини.
  4. Регулярно тренуйтеся. Фізична активність знижує ризик розвитку всіх типів інсульту. Особливо гарні аеробні тренування: ходьба, біг, плавання, катання на велосипеді, фітнес із невисоким навантаженням. Вправи діють комплексно. Вони допомагають знизити вагу, покращують загальний стан кровоносних судин і серця, зменшують стрес. Постарайтеся довести тривалість щоденних тренувань хоча б до 30 хвилин.
  5. Їжте менше трансжирів. Трансжири зменшують просвіт судин – утворення тромбу стане ймовірнішим. Тому геть фастфуд, покупну випічку, чіпси, крекери і маргарин.
  6. Контролюйте рівень артеріального тиску. Не допускайте, щоб воно перевищувало 130/80. Якщо такі ситуації трапляються, обов’язково зверніться до терапевта за консультацією.
  7. Постарайтеся не прогавити діабет. Існують ознаки, за якими можна «відловити» це захворювання на ранній стадії. Прислухайтеся до себе. На жаль, зменшити ризик інсульту до нуля неможливо. Тому, крім профілактичних заходів, важливо знати, як виглядає інсульт і що робити, якщо він стався з вами або кимось із вашого оточення.

 

Лариса Білокінь, лікар-невролог КНП « Кобеляцька міська лікарня