• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо допомоги дітям, які виховуються в багатодітних сім'ях

Міністр соціальної політики України Андрій Рева під час засідання Кабінету Міністрів України 13 березня зазначив, що Урядом здійснюються послідовні кроки щодо посилення соціальної підтримки сімей з дітьми та презентував відповідний проект нормативного акта.

За його словами, ще в минулому році Урядом було ініційовано ряд заходів, спрямованих на підтримку відповідального батьківства, збереження інституту сім’ї та створення належних умов щодо виховання дітей в родинах.

«З 1 вересня 2018 року запроваджено новий вид соціальної підтримки родин, в яких народилися діти – «пакунок малюка». З січня 2019 року запроваджено соціальну допомогу батькам, які доглядають за дитиною до трьох років, – «муніципальна няня». Також Україна приєдналась до глобального руху із реалізації міжнародної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». Наразі за ініціативи Президента України ми пропонуємо продовжити цю тенденцію шляхом запровадження виплати допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях», – зазначив Міністр.

Він також нагадав про те, що в рамках ініціативи «Пакунок малюка»  кожна родина, в якої народилась дитина, безкоштовно отримує пакунок з речами, необхідними в перший період життя дитини.

«Пакунок малюка» формувався на основі опитування молодих мам і передбачав 25 найменувань речей (дитячий одяг, пелюшки, підгузки тощо). За результатами моніторингу громадської думки перелік речей розширено, і на сьогодні він складається із 28 найменувань.

За результатами опитування, проведеного Дитячим Фондом ООН ЮНІСЕФ, – 81% опитаних, які поінформовані про ініціативу, повністю підтримують цей проект.

Від початку реалізації цієї ініціативи більше 144 тисяч сімей отримали «пакунок малюка». У 2019 році планується забезпечити більше 310 тис. дітей цієї допомогою.

«Муніципальна няня» – додаткова грошова допомога молодим сім’ям, які доглядають за дитиною до 3 років. Так, сім’я незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, при укладанні офіційного договору з нянею зможе безповоротно щомісяця отримувати 1 626 гривень на відшкодування послуги няні. Варто зазначити, що нянею може бути як фізична особа-підприємець, так і юридична особа підприємець.

«Формалізація відносин між батьками та нянею додає ще більшої відповідальності й впевненості обом сторонам. Няня, отримавши офіційне оформлення, отримає впевненість у завтрашньому дні, батьки – гарантію, що їх дитина у надійних руках», –розповів Андрій Рева.

Незважаючи на те, що ініціативу тільки запроваджено, до органів соціального захисту населення вже надійшло 39 заяв від батьків, і ця цифра постійно збільшується.

Також слід зазначити, що весною 2018 року Україна  вперше приєдналася до глобальної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». Ця ініціатива поширюється в усьому світі, її підтримали 38 країн світу на п’яти континентах.

У межах цієї ініціативи громади, що матимуть статус дружніх до дітей та молоді,  отримають додаткові надходження до бюджетів для проведення заходів, спрямованих на реалізацію прав дитини, визначених Конвенцією про права дитини, у тому числі право на безпеку, освіту, охорону здоров’я, відпочинок, дозвілля, гідний розвиток та інші.

Запровадження ініціативи «Громада дружня до дітей та молоді»  забезпечить розвиток в громаді різноманітних соціальних послуг для багатодітний сімей, створить належні умови для розвитку дітей та молоді в цих родинах.

Розповідаючи про нову ініціативу, метою якої є підтримка багатодітних родин, Міністр повідомив, що, враховуючи те, що багатодітні сім’ї мають достатньо високі ризики потрапити в категорію малозабезпечених сімей, Президентом України Петром Порошенком ініційовано питання запровадження додаткового механізму соціального захисту багатодітних сімей.

Міністерством соціальної політики України, відповідно до зазначеної ініціативи Президента, проаналізовано систему соціальної підтримки сімей з дітьми, здійснено відповідні фінансово-економічні розрахунки та підготовлено проект нормативно-правового акта, яким  пропонується запровадити новий вид соціальних виплат – допомогу на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

«Зазначену соціальну виплату пропонується встановити  з 1 квітня 2019 року з метою покращення матеріального стану багатодітних сімей, створення належних умов для виховання дітей, які виховуються в таких сім'ях. Кожна багатодітна сім'я отримає на третю, четверту, п'яту та наступних дітей до 6 років щомісячну допомогу від держави у розмірі прожиткового мінімуму на дитину до 6 років. З урахуванням розміру прожиткового мінімуму середньомісячний розмір виплати складатиме: з 1 квітня 2019 року – 1626 гривень; з 1 липня 2019 року – 1699 гривень; з 1 грудня 2019 року – 1779 гривень», – заявив Андрій Рева.

За даними єдиного обліку багатодітних сімей в Україні, станом на 1 січня 2019 року в Україні було обліковано понад 334 тис. багатодітних сімей, у яких виховувалось 1 136,7 тис. дітей.

Таким чином, право на отримання допомоги матимуть усі багатодітні сім'ї – на 158,8 тис. дітей до шестирічного віку (враховуючи третю і наступних дітей).

У тому числі право на отримання допомоги матимуть 102,3 тис. малозабезпечених багатодітних родин на 63,5 тис. дітей до шести років (враховуючи третю і наступних дітей).

Щомісячна державна допомога призначатиметься та виплачуватиметься органами соціального захисту населення за місцем проживання багатодітної родини за рахунок коштів державного бюджету у вигляді субвенції до місцевих бюджетів.

Загальна потреба в коштах на виплату допомоги становитиме близько 200 млн гривень на місяць або 1,8 млрд на ІІ-IV квартали 2019 року (2,4 млрд гривень в розрахунку на рік).

Це дозволить втілити плани Уряду, спільно з отриманими пропозиціями від Президента України, щодо покращення матеріального стану багатодітних сімей та створить належні умови для виховання дітей.

За матеріалами Єдиного веб-порталу

органів виконавчої влади України

Урядовий портал

Інфографіка - Міністерство соціальної політики України

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk