Previous Next

«Рівень надання освітніх послуг не повинен відрізнятися між міською і сільською школами», – Філіп Пронін

Надрукувати

Формування ефективної мережі навчальних закладів, які спроможні надавати якісну та сучасну освіту, – одне з базових завдань органів місцевого самоврядування. У кожній громаді повинно бути стратегічне бачення розвитку мережі закладів освіти та освітньої системи. Про це говорили на засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

На Полтавщині в 2023-2024 навчальному році функціонують 542 заклади загальної середньої освіти всіх типів і форм власності. Загальна кількість учнів становить 136100 осіб, а всього наявних місць – 227833.

«На Полтавщині формується спроможна освітня мережа. Вона дозволить поліпшити якість навчання у громадах і фінансове забезпечення закладів. Діти отримують кращі знання, більше можливостей для розвитку. Громади зосереджують максимум ресурсів на меншій кількості закладів. Основні складові процесу – відкритість до обговорення й пошук дієвих рішень. Люди повинні розуміти, що кожна дитина має право на якісні освітні послуги, і в громадах роблять усе можливе для цього. В сільських школах звичною є ситуація, коли на одного педагогічного працівника припадає викладання трьох дисциплін. Рівень підготовки школярів не повинен відрізнятися між міською школою і школою в селі чи селищі», – сказав Філіп Пронін.

Кілька років поспіль простежується тенденція до зменшення кількості учнів, що спричиняє зниження наповнюваності класів та шкіл. В області триває процес створення ефективної мережі ЗЗСО.

«За останні п'ять років кількість малокомплектних шкіл на Полтавщині зменшилася із 210 у 2018 році до 94 у 2023 році. У 25 територіальних громадах такі заклади відсутні. Цього вдалося досягти завдяки оптимізації мережі сільських шкіл і створенню 97 опорних закладів із 68 філіями», – зауважив директор Департаменту освіти і науки ОВА Євген Кончаковський.

Також перед органами місцевої влади стоїть завдання визначити заклади, які будуть функціонувати на їх території як ліцеї та надаватимуть профільну освіту за різними напрямами. До 1 вересня 2024 року в області буде затверджено План формування мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

«Найближчим часом на публічне обговорення винесуть Стандарт старшої профільної школи. Враховуючи те, в якому форматі буде ухвалений цей документ, буде остаточно прийняте рішення про критерії до академічних чи професійних ліцеїв, які мають бути сформовані в кожній області. Громади повинні проаналізувати перспективу контингенту шкіл та фінансову спроможність утримувати такі заклади, щоб мережа запрацювала дійсно ефективно», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

У зв’язку з безпековою ситуацією задля формування мережі профільних ліцеїв і надання якісних освітніх послуг нині виникла необхідність додаткового вивчення стану дотримання ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, організації освітнього процесу, формування безбар’єрного освітнього простору, матеріально-технічного забезпечення закладів загальної середньої освіти тощо. Євген Кончаковський запропонував на законодавчому рівні надати можливість обласним департаментам освіти здійснювати подібні вивчення.