На Полтавщині імунізують диких тварин від сказу

Надрукувати

16 жовтня на Полтавщині стартувала кампанія імунізації диких м’ясоїдних тварин від сказу. Заплановано використати 388 тисяч доз вакцини.

Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповіла начальник відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Карпенко.

«До початку російської агресії в Україні проводили широкомасштабну кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. 2022 року такий захід взагалі не проводили. Цього року ми продовжуємо вакцинувати тварин. Вакцину рівномірно розподіляємо на площі понад 15 тисяч квадратних кілометрів мисливських угідь», – зазначає Наталія Карпенко.

Вакцина безпечна для здоров’я диких тварин. Складається з поживної принади і полімерного блістера. Для розкладання брикетів з вакциною створено понад 1050 бригад. До їх складу входять фахівці ветеринарної медицини, користувачі мисливських угідь (лісники, мисливці, єгері), представники органів місцевого самоврядування. Імунізація диких тварин має позитивні результати.

«2007 року в Полтавській області було зареєстровано 170 неблагополучних районів по сказу, де захворіли й загинули 213 тварин. Цьогоріч на Полтавщині тільки 6 таких пунктів, а захворіли й загинули 2 лисиці, 2 корови, кіт та собака. Нині в 4 районах проведені заходи та зняті усі карантинні обмеження, в 2 неблагополучних пунктах тривають карантинні заходи», – зауважує Наталія Карпенко.  

Контроль споживання вакцини здійснюють на 4, 8 та 15 добу після розкладання. На 4 добу облік вакцин вже здійснено в трьох районах області. У Полтавському районі поїдання вакцини становить 48%, Лубенському – 20%, Миргородському – 46%.

Гроші на імунізацію диких тварин спрямовують із державного бюджету.