Previous Next

Філіп Пронін: «Від кожного з нас залежить, яким чином учасники бойових дій, ветерани війни повертатимуться до цивільного життя»

Надрукувати

На засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в Полтавській області обговорили питання формування та розвитку ветеранської політики.

«Розбудова нової ветеранської політики в умовах сьогодення має стратегічний характер. І потребує рішень не тільки «тут і зараз», а й на довготривалу перспективу, – зауважив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін. – Від кожного з нас залежить, яким чином учасники бойових дій, ветерани війни повертатимуться до цивільного життя. Як ми можемо підтримати їх на цьому етапі, зробити цей шлях максимально комфортним. Питання формування ветеранської політики – це пріоритет роботи на всіх рівнях».

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна детально розповіла про аспекти нової державної ветеранської політики.

«Тільки на момент вторгнення у реєстрі було близько 500 тисяч осіб ветеранської спільноти. Після нашої перемоги ця цифра буде значно більшою. Близько 4 мільйонів українців будуть дотичні до ветеранської політики, – це і самі учасники бойових дій, члени їхніх родин, члени родин загиблих, люди з інвалідністю, – розповіла Юлія Лапутіна. – З 2014 року в Україні не було розбудованої інфраструктури ветеранської політики, тому нині започатковуються пілотні проєкти, щоб потім масштабувати їх на всю країну, щоб говорити про пріоритетність. Питання ветеранської політики ширше, ніж пільги та гарантії. Це питання національної безпеки, стійкості громад. Адже люди з бойовим досвідом повертатимуться додому, і ми маємо спільно інтегрувати їх до громад».

Юлія Лапутіна окремо зупинилася на створенні на рівні ОВА та РВА структурних підрозділів у справах ветеранів, запровадженні інституту помічника ветерана, роботі центрів ветеранського розвитку, навчання учасників бойових дій цивільним спеціальностям, працевлаштування ветеранів.

Начальник Управління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та внутрішньо переміщених осіб ПОВА Ніна Черняк розповіла про підтримку ветеранів на регіональному рівні.

«В області визначена дієва мережа відповідальних за ветеранську політику структурних підрозділів та посадових осіб на рівні громада-район-область. Завдяки Міністерству у справах ветеранів область долучена до пілотного проєкту, вже розпочалася робота над впровадженням інституту помічника ветерана в 10 громадах. Відкриті два центри ветеранського розвитку, – розповіла Ніна Черняк. – Забезпечено надання 19 базових адміністративних послуг ветеранам із застосуванням адмінсервісу «Я ветеран» в 21 ЦНАПі. Соціальні послуги надають у кожній громаді через територіальні центри соціального обслуговування, центри надання соціальних послуг та центри соціальних служб».

На обласному рівні реалізують дві комплексні програми, в межах яких надають додаткові пільги й послуги. Полтавщина стала пілотною для відпрацювання послуги соціального відновлення ветеранів із числа людей з інвалідністю внаслідок війни разом із членами сім’ї. Також забезпечено фінансову підтримку членів родин загиблих захисників.

Важливим інструментом адаптації ветеранів до цивільного життя є працевлаштування.

В області забезпечено сприяння розвитку ветеранського та сімейного бізнесу. Ветерани Полтавщини беруть участь у програмах фінансової підтримки від Українського ветеранського фонду Міністерства ветеранів України. В межах Урядової грантової програми «єРобота» Агенція регіонального розвитку, обласна служба зайнятості безкоштовно проводять навчання з написання грантових заявок та складання бізнес-планів.

На засіданні Конгресу обговорили заходи підтримки захисників і програми розвитку малого та середнього підприємництва, надання грошової допомоги на конкурсній основі та розвиток ветеранського бізнесу.

У 58 територіальних громадах затверджені та діють програми, в межах яких охоплено понад 12 тисяч осіб із числа ветеранів та членів їхніх сімей. 17 територіальних громад мають окремі цільові програми підтримки. Бюджетами тергромад передбачено понад 142 млн грн на реалізацію цих програм, із яких майже 89 млн грн профінансовано в поточному році.

Про сприяння розвитку ветеранського бізнесу розповів представник Ради ветеранів при Мінветеранів Тарас Лелюх.

Очільник Миргородської громади Сергій Соломаха розповів про впровадження ветеранської політики в громаді, як однієї з найактивніших в області з цього питання.