На Полтавщині формують єдину систему реабілітаційної допомоги

Надрукувати

Незалежно від статусу, інвалідності чи місця проживання людини необхідно створити умови доступної та якісної реабілітаційної допомоги.  Про це на  брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини говорив директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Віктор Лисак.

«Ми формуємо єдину систему реабілітаційної допомоги. 50 комунальних медичних установ області уклали договори з Національною службою здоров’я  про медичне обслуговування населення за пакетами реабілітаційної допомоги. На їх базі розгорнуто 545 ліжок відновного лікування, зокрема 28 ліжок для дітей, – зауважив Віктор Лисак. – 30 комунальних медичних підприємств мають пакети реабілітаційної допомоги на супровід і лікування дорослих  та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги, 15 – реабілітаційної допомоги дорослим і дітям у стаціонарних умовах, 21 заклад – реабілітаційної допомоги дорослим і дітям в амбулаторних умовах і 4 заклади мають реабілітаційний пакет з медичної реабілітації немовлят».

У медичних закладах області працюють мультидисциплінарні реабілітаційні команди фахівців. Проводять консультативні прийоми спеціалісти.

«Основне завдання реабілітаційного відділення – виконання функціоналу. Це спільна робота команди професіоналів та пацієнта. Нині принцип побудови системи реабілітації базується залежно від втраченої функції, яку треба відновити. В командах працюють лікар фізичної реабілітації, лікар фізичний терапевт, ерготерапевт, терапевт мовлення, психологи, медичні сестри, асистенти. Відновимо людину – відновимо Україну», – зазначив Віктор Лисак.  

З початку року в області отримали реабілітаційну допомогу понад 2000 пацієнтів – захисників і захисниць,  цивільних з політравмами, травмами, серцево-судинними захворюваннями тощо.

Доказова реабілітація є безкоштовною для людей. Усі витрати покриває Національна служба здоров’я України в  межах програми медичних гарантій. Кожен пацієнт може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів протягом року.