Previous Next

Департамент соціального захисту населення Полтавської ОВА поширює важливу інформацію щодо державної допомоги «пакунок малюка»

Надрукувати

«Пакунок малюка» – це державна одноразова допомога, яка надається одному із батьків при народженні дитини. Одержати «пакунок малюка» також можуть також усиновителі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі або опікуни новонародженої дитини.

Запроваджено два механізми забезпечення одноразовою допомогою «пакунок малюка»: видача в натуральному вигляді «пакунку малюка» або призначення грошової компенсації його вартості.

Станом на 01 жовтня 2023 року в Полтавській області видано 1426 пакунків малюка, в тому числі: пологовими будинками – 1413 пакунки, управліннями соцзахисту населення – 13 пакунків.

Отримувач може за бажанням скористатися правом на отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Грошова компенсація є одноразовою виплатою, яка проводиться у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на спеціальний рахунок відкритий у ПриватБанку.

Станом на 01 жовтня поточного року на картки 3598 осіб перераховано кошти грошової компенсації вартості «пакунка малюка» на суму 24,6  млн грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 № 204 «Про особливості призначення та використання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на період введення воєнного стану» перерахування грошової компенсації отримувачам може здійснюватися на будь-який рахунок, відкритий в будь-якому відділенні Приват Банку, у разі неможливості відкриття спеціального рахунка.

Родинам під час воєнного стану надана можливість використовувати кошти грошової компенсації «пакунку малюка» на будь-які необхідні товари, тобто знято обмеження щодо використання коштів виключно на дитячі товари.

Крім того у воєнний період знято обмеження щодо:

- купівлі товарів виключно в тих закладах торгівлі, які приєднались до програми з реалізації пілотного проєкту;

- використання коштів грошової компенсації протягом 12 місяців з дня зарахування на картку.

ВАЖЛИВО! Отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» або грошової компенсації її вартості не впливає на право отримання та визначення розміру інших державних соціальних допомог.

Детальна інформація щодо того як та де отримати допомогу викладена в інфографіці.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОВА

Людмила Корнієнко