Павло Казарін презентував у Полтаві книгу «Дикий захід східної Європи: як війна змінює нас»

Надрукувати

На базі Центру ветеранського розвитку при Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася зустріч із журналістом та військовослужбовцем Павлом Казаріним. Він презентував книгу «Дикий захід східної Європи: як війна змінює нас», що стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС» (2022) у категорії «Есеїстика».

Вона була написана наприкінці 2021 року. Єдиним містом, у якому Павло встиг провести презентацію до війни, став Маріуполь. Подія відбулася на початку лютого 2022 року. Продовжити презентації своєї творчості читачам автор зміг лише цього року, зокрема в Житомирі та Полтаві – під час ротації.

«Я дуже радію, що ця змога – дістатися вашого чудового міста – у мене є. Я насправді дуже люблю Полтаву. У мене тут багато друзів. Один зі своїх нещодавніх днів народження я якраз святкував саме тут. Люблю затишні міста. Полтава – це якраз про затишок, комфорт, відчуття безпеки, а в наш час це дуже важливо», – поділився військовослужбовець.

У представленому виданні Павло Казарін спробував осмислити зміни, які сталися з ним та українським суспільством у період новітньої історії, серед іншого – зміни в українській ідентичності.

«Я переконаний, що ідентичність визначається сумою подій, які трапилися в нашому житті та які не трапилися. Дуже легко бути українцем, коли мама зі Львова, тато з Вінниці, ти завжди живеш в україномовному оточенні, українокультурному середовищі, і ніколи не запитуєш себе, де твоє місце в цій країні. Але наша держава мала багато регіонів, які були суто російськокультурними, російськомовними. Коли в тебе батько з Саратова, мама з Донецька, ти з дитинства намагаєшся відшукати, а що тебе поєднує, де точки спільного, – пояснив автор. – Після 24 лютого навіть ті люди, які не цікавилися питаннями ідентичності, не відчували необхідності занурюватися в простір української культури, почали відкривати для себе всі ці речі. І я розумію, про що йдеться, тому що я – один із тих людей, які 2014 року проходили через процес трансформації. Інколи в соцмережах помічаю тих людей, які нещодавно знайшли для себе ідентичність. Вони дуже завзяті… Когось це дратує, мене – навпаки. Тому що, по-перше, я такий був колись, і я розумію, що кожна така людина – це плюс один у нашу спільноту, не у ворожу. Це дуже важлива трансформація, і дуже добре, що вона відбувається».

Чимало спостережень, вражень від тих змін, що відбувалися й відбуваються в українському суспільстві, Павло Казарін озвучив під час спілкування у форматі «питання – відповідь». Говорили про різне: образ перемоги та майбутнє країни, мобілізацію та демобілізацію, Другу світову та війну ізраїльтян із ХАМАС тощо.

Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик розповів, що цей дискусійний клуб започатковує практику зустрічей із військовими та видатними постатями сучасності на базі Центрів ветеранського розвитку області.

«Важлива дискусія про війну, про наші Сили оборони, про кожного з нас у цій війні, про світ навколо нас і наше місце в цьому світі, про наше майбутнє, про історичність моменту… Дякую за приїзд і проведення надважливої дискусії на Полтавщині. Те, що робить Павло, є надзвичайно важливим для нашого суспільства. Образи нашої перемоги і можливі сценарії закінчення війни мають бути усвідомленими всіма українцями. Ми маємо розуміти, що кожен із нас має закладати свою цеглину в мур нашої спільної Перемоги в цій війні!», – сказав Олексій Бруслик.

Після завершенню презентації Павло Казарін підписав присутнім придбані книги.