Пліч-о-пліч: Історія Нелі Маукіної з Херсонщини

Надрукувати

Полтавщина продовжує відбудовувати населені пункти Херсонщини в межах національного проєкту «Пліч-о-пліч». У селі Правдине нині відновили вже 17 домогосподарств, у процесі – близько 60 будинків.

«У відновлених будинках замінили покрівлі, вікна, двері. Село поступово відроджується. До війни тут проживало більше півтори тисячі людей. Нині до своїх домівок повернулася половина жителів», – зазначив Максим Калінін.

Жителька Правдиного Неля Маукіна пригадує, що про початок війни дізналася від односельців.

«Люди пішли на роботу й відразу почали верталися. А я стою у дворі, мені кажуть: «Війна почалася». І тут через кілька днів почали йти ворожі колони. Близько 60 бойових машин із солдатами. Ми боялися з хати вийти, – розповідає Неля Маукіна. – Кілька місяців не виїжджала з села. Після того, як розстріляли наших односельців, ми з сусідкою знайшли перевізника й виїхали».

Повернувшись додому уже після деокупації, жінка побачила вибиті вікна, купи сміття, зруйнований дах, усе побите. Самотужки вона не в змозі була відремонтувати будинок.

«Спочатку не вірили, що нам відновлять будинок. Але коли будівельники розпочали роботи, ми повірили, що нам допоможуть і все буде добре», – сказала Неля Маукіна.

Наші будівельники вже полагодили оселю пані Нелі.