29 вересня – всесвітній день серця!

Надрукувати

Цей день відзначають за ініціативи Всесвітньої федерації серця та підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2000 року. Основною метою започаткування Всесвітнього дня серця стало підвищення інформованості населення планети про небезпеку серцево-судинних захворювань, що залишаються основною причиною смертності в більшості розвинутих країн світу.

Саме у цей день варто нагадати про гострий інфаркт міокарда (ІМ) – хворобу серцево-судинної системи, смертність та інвалідизація від якої в Україні, на жаль, одна з найвищих у світі. За даними ВООЗ, цей показник у віці 50-54 роки складає 404-367 чол. на 100 тис. населення. В Україні від інфаркту міокарда щорічно помирає приблизно 150 тис. чоловік, а 25 % хворих на ІМ стають непрацездатними.

Інфаркт міокарда (серцевий напад) виникає унаслідок припинення току крові в артеріях, що кровопостачають серце. Як наслідок, відбувається некроз (змертвіння) ділянки ураженого м’язу серця.

Щоб уникнути тяжких ускладнень інфаркту міокарда, потрібно звертатися за медичною допомогою при появі найменших симптомів.

До основних клінічних проявів ІМ належать:

Як можна собі допомогти у разі виникнення вищевказаних симптомів?

  1. Перш за все, заспокойтеся, зателефонуйте 103 та розкажіть диспетчеру про свої симптоми (це можуть зробити і ваші рідні, якщо знаходяться поруч).
  2. Сядьте, а краще ляжте на спину, попередньо поклавши під голову подушку.
  3. Забезпечте доступ свіжого повітря до приміщення.
  4. Візьміть під язик пігулку нітрогліцерину. Це має полегшити біль. Але варто пам’ятати, що інтервал між прийомом нітрогліцерину має бути не менше 5 хвилин для того, щоб уникнути значного зниження тиску.
  5. Якщо поряд з вами є аптечка з ацетилсаліциловою кислотою, необхідно розжувати одну пігулку якомога швидше.
  6. За можливості, виміряйте артеріальний тиск та дотримуйтеся рекомендацій диспетчера.

Чим раніше людина звернеться за кваліфікованою медичною допомогою, тим більша ймовірність запобігти тяжким ускладненням інфаркту міокарда та зберегти найцінніше – життя! Важливо пам’ятати, що найефективніше лікування проводиться в перші години від початку больового синдрому (або його еквівалентів). Тому не варто гаяти час, займатися самолікуванням, радитися з сусідами, сподіватися, що це самостійно минеться, вилікується корвалом, валідолом чи валеріаною – ні, не минеться і не вилікується. Потрібно якнайшвидше телефонувати 103! Не втрачений дарма час врятує життя! Важлива кожна хвилина, а інколи, й секунда.

Основним методом лікування ІМ на сьогодні залишається черезшкірне коронарне втручання (ЧКВ), що включає в себе відновлення кровопостачання серця шляхом розширення стенозу коронарної артерії балоном та введенням в просвіт артерії стента («пружинки») для запобігання повторного звуження судини.

На жаль, досить часто пацієнти неправильно уявляють собі процедуру проведення ЧКВ, плутаючи її з відкритою операцією на серці, тому намагаються відмовитися від цього методу лікування, віддаючи перевагу крапельницям та таблеткам, адже так лікували раніше, це знайомо і здається безпечнішим. Так, безумовно, ЧКВ – це оперативне втручання, що, як і будь-яка операція, несе у собі певні ризики. Але чи відмовлялися б ви від оперативного лікування гострого апендициту? Думаю, навряд. Так і в нашому випадку, стентування є операцією для порятунку життя, що довела найбільшу ефективність та є золотим стандартом лікування ІМ в усьому світі. І, на жаль, не існує жодної крапельниці, з допомогою якої можна було б вилікувати ІМ.

Хотілося б наголосити, що лікування та реабілітація інфаркту міокарда – це довготривалий процес, що включає в себе багато взаємодоповнюючих етапів: реваскуляризацію (черезшкірне коронарне втручання), медикаментозну терапію (пігулки для стабілізації артеріального тиску, запобігання розвитку та прогресування серцевої недостатності, зниження рівня холестерину, потужну антиагрегантну (кроворозріджуючу) терапію), фізичну реабілітацію (поступове, під наглядом лікаря, розширення рухового режиму та фізичних навантажень), рекомендації щодо здорового харчування та корекцію супутніх факторів ризику. Кожна ланка цього процесу є надзвичайно важливою деталлю налагодження неймовірного та унікального механізму – людського життя та здоров’я.

Звертайтеся до лікаря вчасно, запитуйте, читайте тільки перевірену, доказову інформацію.

 

Наталія Скрипка, лікар-кардіолог КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Полтавської обласної ради»