Катерина Музика: «Якщо ти досягнув внутрішнього балансу, то можеш допомогти рідним»

Надрукувати

За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Українці не мають звички звертатися до фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. Зараз це основний бар’єр на шляху звернення по психологічну допомогу.

Піклування про ментальне здоров’я має перетворитися для українців на щоденну звичку. Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» , ініційована першою леді України Оленою Зеленською пропонує дієві інструменти психологічної самодопомоги, коли ви зможете зарадити не лише собі, а й оточуючим та близьким людям. https://www.howareu.com

Свою непросту історію розповіла медик-реабілітолог з Харкова, яка нині живе на Полтавщині, адже все її життя перевернулося, змусивши стати переселенкою.

«Війна є жахливою подією, яка змінила життя кожної людини. І я сама не залишилася осторонь від цих змін. До повномасштабного вторгнення рф на територію України я була звичайною людиною, що жила в світі, де  було багато можливостей, працювала на улюбленій роботі, займалася улюбленою справою, мала свої цілі і мрії, які хотіла здійснити. Але події 24 лютого 2022 року зруйнували  все. Війна показала мені справжніх друзів, тих, на кого справді можна покластися  у важкі часи. Я була вимушена покинути своє улюблене місто, свій дім, переїхати до села на Миргородщині та отримати статус «внутрішньо переміщена особа».  І ці переміщення відчувалися не лише у просторі, а й у душі. Я дуже втомилася жити в постійному страхові  й неспокої. Пережиті події перших днів обстрілів Харкова залишили невидимі рани, які часто давали про себе знати. Відчувала:  моє життя пішло шкереберть», – розповіла реабілітолог з Харкова, яка нині працює на Полтавщині Катерина Музика.

Науковці наголошують, що здатність до адаптування, функціонування й навіть певного розвитку під час війни, перспективи повоєнного відновлення України значною мірою залежать від рівня емоційної солідарності громадян та культури піклування про ментальне здоров’я. Психологічні проблеми наростають непомітно, впливають на всі сфери життя та знижують здатність протистояти викликам.

«Перші 2 місяці я була в заціпенінні – не розуміла, з чого почати і як далі жити. Це  не могло довго продовжуватися. Зрозуміла – потрібно займатися тим, що приносило мені задоволення – мене рятували заняття спортом. Згодом у мережі фейсбук натрапила на програму ментального здоров’я «Ти як?», де знайшла для себе не просто інформацію, а цікаві й важливі рекомендації, які так необхідні сьогодні всім нам. Добре, коли є можливість поговорити  з кимось, запитати поради, але не менш важливо навчитися навичкам самодопомоги, оволодіти елементарними техніками, які допомагають відновити внутрішні сили, регулювати свій емоційний стан. Якщо ти досягнув внутрішнього балансу, то можеш допомогти рідним й близьким, надати їм підтримку. На мою думку, дана ініціатива є дуже важливою, оскільки вона наголошує на важливості турботи про власне здоров’я та надає практичні кейси, доступні кожній людині, незалежно від віку, освіти, сфери зайнятості, які допомагають нам впоратися з негативними наслідками війни, відновити свої внутрішні сили, досягти гармонії у стосунках з іншими людьми, і продовжувати жити з надією на Перемогу та мирне майбутнє», – говорить  реабілітолог Катерина Музика.

Спілкувалася Марія Бойко