Previous Next

Державний архів Полтавської області приєднується до міжархівного пошукового порталу

Надрукувати

Державний архів Полтавської області другим в Україні приєднується до міжархівного пошукового порталу на базі програмного продукту ARCHIUM, що дає можливість доступу через єдине вікно до цифрових ресурсів як полтавського архіву, так і інших архівів України в режимі 24/7.

Презентація цього проєкту відбудеться в жовтні. Напередодні відбулася зустріч заступника начальника Полтавської ОВА Ігоря Панченка з директоркою архіву Валентиною Гудим та директором ПП «Архівні інформаційні системи» Кирилом Вислобоком. Обговорили особливості наповнення порталу контентом та можливість надання інформаційних послуг.

«Державний архів Полтавської області зробив кардинальний крок у напрямі зміни парадигми збереження документів Національного архівного фонду та представлення архівної інформації споживачам. Тепер ми повинні подбати не тільки про наповнення порталу. Необхідно, щоб користувачі мали можливість й отримати інформаційні послуги через мережу Інтернет», – наголосив Ігор Панченко.  

Увесь сканований комплекс документів на паперовій основі буде виставлений на порталі для загального доступу. Також користувачі матимуть доступ до справ центральних державних архівів.  

«Приєднання до міжархівного пошукового порталу збільшить кількість користувачів, які, не відвідуючи безпосередньо архівну установу, матимуть можливість користуватися будь-яким документом. Фактично – це комплексна інформаційна система Державного архіву Полтавської області. Маючи повнотекстовий пошуковий розділ скорочується час на пошук необхідних документів та оптимізується робота самого архіву», – зазначає директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим.

У планах – створення на порталі розділу надання інформаційних послуг.