Previous Next

«Під час війни надання соціальної підтримки особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, є пріоритетним завданням», – Людмила Корнієнко

Надрукувати

Соціальна підтримка осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, є пріоритетною у період воєнного стану. Це стосується і людей із інвалідністю, яких в області понад 73 тисячі. Про це зауважила директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОВА Людмила Корнієнко.


«Під час війни надання соціальної підтримки особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, є пріоритетним завданням. Питання соціальної підтримки осіб з інвалідністю вирішується шляхом виплати пенсій, державних соціальних допомог, реалізації державних та місцевих соціальних програм, – зауважила Людмила Корнієнко, – в області забезпечується своєчасна виплата щомісячної державної допомоги майже 24 тисячам осіб з інвалідністю з дитинства та особам з інвалідністю, які не мають права на пенсію».
Управліннями соціального захисту населення триває робота з впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Це значно скоротить терміни на обробку всіх видів державних соціальних допомог.
«Завжди на порядку денному забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації, – зауважила Людмила Корнієнко. – У поточному році 4204 особи вперше отримали в користування допоміжні засоби реабілітації».
Людмила Корнієнко підкреслила, що напрям розвитку соціальних послуг є пріоритетним на державному рівні, а тергромади є осередками, які формують їх на місцевому.
«На Полтавщині створена та ефективно функціонує мережа для надання соцпослуг. В області діє 19 територіальних центрів соціального обслуговування, 36 центрів надання соціальних послуг. Загалом у поточному році соціальними послугами охоплено понад 72 тисячі осіб, у тому числі 13 тисяч осіб з інвалідністю. Найбільше видів соцпослуг надається в Шишацькій, Лубенській, Лохвицькій, Горішньоплавнівській громадах».
У 2023 році із місцевих бюджетів на соціальні послуги спрямовано майже 501 млн грн.
Окрім того, Людмила Корнієнко наголосила на необхідності розширення стаціонарних відділень при територіальних центрах, оскільки зростає кількість осіб, які потребують надання саме цієї послуги.
Другою пріоритетною послугою є догляд вдома. В області її отримують 17 тис. одиноких, одиноко проживаючих осіб, які за станом здоров’я потребують постійної сторонньої допомоги.
«Жоден мешканець області, особливо це стосується людей похилого віку, осіб з інвалідністю не повинен залишитися на одинці зі своїми проблемами», – підкреслила Людмила Корнієнко.
Зауважила, що область також бере активну участь у розбудові соціальної інфраструктури шляхом впровадження проєктів соціальних послуг. Серед яких – проєкт «Підтримка створення Мобільної соціальної служби з обслуговування вдома одиноких непрацездатних громадян та паліативного догляду та натуральної допомоги», ініціатива «Всетурбота». Також на Полтавщині реалізується експериментальний проєкт із надання соціальних послуг підтриманого проживання, надання притулку, соціальної адаптації особам з інвалідністю, особам похилого віку з числа внутрішньо переміщених осіб на базі одного із санаторіїв.
«Впровадження цих проєктів дає можливість ефективно підвищувати спроможність громад у розширенні соціальних послуг за місцем проживання», – підкреслила Людмила Корнієнко.
Окрім того, у поточному році понад 2000 осіб з інвалідністю отримали допомогу з обласного бюджету в межах Комплексної програми соціального захисту населення Полтавської області.