Previous Next

У Полтаві презентували історичний довідник «московія проти України. Двобій на розвилках історії»

Надрукувати

У межах Універсальної книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК» у дворику Краєзнавчого музею імені В. Кричевського відбулася авторська презентація унікального історичного довідника «московія проти України. Двобій на розвилках історії».

Книга має зручний кишеньковий формат та написана для військовослужбовців, волонтерів та всіх захисників України.

Вона змістовно передає переломні моменти історії боротьби українського народу за вільне існування у власній державі проти споконвічного ворога – московії. Подібних аналогів виданню в Україні немає.

Автори-укладачі довідника – директор Науково-редакційного підрозділу –центру по дослідженню історії Полтавщини, історик-краєзнавець Олександр Білоусько; заступник директора-начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області, історик, архівіст, краєзнавець Тарас Пустовіт та історик Едуард Фісун.

«Презентуємо книгу вже в третьому виданні. Вона зроблена таким чином, щоб її було зручно носити і в кишені, і в рюкзаку. Адресоване видання ЗСУ і всім, хто бореться за нашу Україну сьогодні. У невелику за розміром книгу вмістили такі глобальні й важливі сенси», – розповів Олександр Білоусько.

Книга побачила світ у видавництві «Полтавський літератор».

«Цього року ми дещо змінили формат «Пошуку», зважаючи на всі обставини. Тим не менше, четвертий день поспіль приймаємо гостей, знайомимо з літературними творами, здобутками, новинками наших вітчизняних авторів. Ці зустрічі глибоко розкривають питання війни, миру і всі ті моменти, які зараз переживаємо, – зауважила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОВА Вікторія Пилипенко. – Сьогодні пропонуємо вашій увазі черговий доробок – «московія проти України. Двобій на розвилках історії». Скільки триває протистояння? Які його причини та наслідки? Про все сказано дослідниками у цьому довіднику. Воно адресоване усім, хто вірить в Україну та нашу спільну перемогу».

Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик наголосив на важливості просвітницької роботи, яку провели регіональні дослідники.

«Робота, яку провели регіональні дослідники, має дуже важливу просвітницьку місію. Книга має формат кишенькового посібника з історії взаємовідносин московії та України. Корисна тим, що історичні події, які відбувалися в державі, подаються переосмислено. Використаний цікавий підхід – протиборство на розвилках історії. Тобто у цій праці досліджені ключові моменти історії, коли Україна могла здобути незалежність, – говорить Олексій Бруслик. – Хочу подякувати науковцям за дослідження, адже сьогодні треба вести просвітницьку роботу. Наші захисники свідомі історичності цього моменту. Все суспільство має відповідально ставитися до війни за незалежність, яку зараз веде наш народ, відстоюючи право на своє існування і свою державність. Ми знаходимося на авансцені боротьби демократії та тиранії, дотримання прав людини і свавілля. На жаль, саме Україна стала полем війни за свободу світу в новітню епоху».

За словами Олексія Бруслика, Полтавська ОВА сприятиме тиражуванню цього історичного довідника. Він має бути в друкованому, електронному вигляді. Його треба поширювати і серед молоді, і серед воїнів. Ця книга має бути в бібліотеках, госпіталях, ТЦК, бо воює зараз увесь народ, усі мають усвідомлювати значимість цієї розвилки в історії.

Довідково про авторів.

Олександр БІЛОУСЬКО – директор Науково-редакційного підрозділу –центру по дослідженню історії Полтавщини (НРП-центр), історик-краєзнавець, Заслужений вчитель України (1998),  автор та співавтор понад 2000 наукових публікацій з проблем освіти, історії та культури, керівник низки фундаментальних видавничих проектів: «ПОЛТАВІКА. Полтавська енциклопедія», «Реабілітовані історією. Полтавська область» (книги 1-5), «Національна  книга  пам’яті  жертв  Голодомору  1932–1933 років. Полтавська область», «Чорнобиль. Книга слави і пам’яті. Полтавська область», «Полтавщина: влада на паралелях історії», «Герої землі Полтавської» (випуски 1-3), «Полтавщина. Шлях до незалежності. 1985–1991», «Українська революція. 1917–1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи» (у 3-х книгах), «Друга світова війна. 1939–1945. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи» (у 3 книгах);

Тарас ПУСТОВІТ – заступник директора-начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області, історик, архівіст, краєзнавець, Заслужений працівник культури України (2009), співавтор низки фундаментальних видавничих проектів НРП-центру;

Едуард ФІСУН – історик, учитель-методист вищої категорії.