Previous Next

Полтавці за кавою з владикою збирали на авто для ЗСУ

Надрукувати

У межах Універсальної книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК» на території благопростору, що поруч зі Свято-Успенським собором відбулася зустріч із митрополитом Полтавським і Кременчуцьким ПЦУ Федором.

У теплій, камерній атмосфері присутні обговорили актуальну нині тему «Як знайти мир із собою». Розглянули кілька аспектів пошуку умиротворення: психологічний аспект, антропологічний вимір, аскетизм та філософію.


«Наше життя – це втілення ідей. Спочатку народжується ідея, а потім ми її починаємо втілювати. Без ідеї, без розмірковування про щось, ми не зрушимо з місця. Навіть коли навесні ми плануємо посадити город, ми розмірковуємо, плануємо, де і що посадимо. Це теж творчий процес, – говорить митрополит. – Наше тіло прагне утвердитися як самостійний суб’єкт поза мною. Мої емоції хочуть утвердити себе теж, як окремий суб’єкт. Вони хочуть насолоджуватися красою, щось переживати. Тіло і душа існують поза мною. Де моя свобода? А християнство каже: «Твоє завдання стати собою». Ти володієш своїм тілом, бо воно твоє і твоя душа – це ти. Християнство називає «особистість» не в психологічному, не в педагогічному, а ближче в філософському значенні. Наша особистість позначається нашим ім’ям. Концептом «людина» ми позначаємо загальну нашу природу».


Знайти відповіді на усі питання неможливо, особливо, коли мова йде про особисте. Ми повинні, попри все, продовжували дбати про себе та своє духовне життя. Не здаватися, не зневірюватися! Ми стоїмо на шляху, що веде до перемоги, ми наближаємо її, ми будемо її свідками. А потім нам знадобляться сили, щоб підняти з руїн знищені ворогом міста і села.


Подібні зустрічі популярні серед полтавців і прискорюють збори на потреби ЗСУ, ініційовані проєктом «Благокава».