Previous Next

«Портрети війни» презентували в художньому салоні Полтави

Надрукувати

У Художньому салоні в межах книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК» відбулася презентація видавничого фотопроєкту «Портрети війни». Автор Костянтин Бобрищев – відомий полтавський фотохудожник, громадський діяч, член Міжнародної Асоціації письменників і публіцистів, член Національної спілки журналістів України, лауреат низки літературних премій, а також міжнародних і всеукраїнських фотоконкурсів.

«Спочатку хотів створити проєкт «Матриця пекла». Я бував в Ірпені, у Бучі, в Гостомелі… Об’їздив усі гарячі точки. Знімав болючі кадри, руїни, згарища. Але друзі й товариші мене переконали, що найкраще про будь-яку подію можна розповісти через призму людського обличчя. Емоції все можуть передати. Проблемно було вибрати із тисяч кілька кадрів», – говорить Костянтин Бобрищев.

Фотограф вважає, великою помилкою твердження, що війна лише там, де стріляють. Скалічені душі, зруйновані долі – страшне її обличчя ми бачимо на тих територіях, де мирне небо. У фото він передає настрій і атмосферу не через інтер’єри, а через портрети і обличчя.

«На фото ти бачиш емоції, бачиш кожну жилку, кожну краплинку на обличчі. Ніщо не може передати ці людські переживання краще ніж фото», – наголошує Костянтин Бобрищев.

Експозицію склали переважно світлини двох останніх років. У пошуках необхідних кадрів фотомайстер об’їздив і обходив усю Україну, зупинив тисячі неповторних миттєвостей.

«Це не просто виставка, а один із ключових заходів книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК». У 2018 році ми її започаткували, аби полтавці могли познайомитися з творчістю місцевих авторів, авторів із сусідніх областей та навіть з-за кордону. У 2019 році ми її повторили. Ковід та війна змінили наші плани. Цього року ми вирішили ризикнути і провести виставку. Ми змінили її формат. Відмовилися від книготоргівлі. Але на семи локаціях проводимо заходи. І ця виставка – ключова. Вона закарбувала усі наші больові точки. Жодна світлина не залишає байдужим», – зазначила на відкритті виставки директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вікторія Пилипенко.

На світлинах Костянтин Бобрищев показує нам учасників Другої світової та бойових дій на Донбасі. Він і сам з фотокамерою пройшов дорогами смерті, буваючи за крок від передової, аби побачити все на власні очі й показати глядачам. А всі ці світлини, разом узяті, і становлять портрет нашого народу.