Практичні психологи закладів освіти Полтавщини тренували навички надання першої психологічної допомоги

Надрукувати

Потреба в наданні першої психологічної допомоги може виникнути непрогнозовано, у будь-який момент. Від якості такої допомоги залежать життя та психічне здоров’я постраждалої людини. Тому готовність до надання психологічної допомоги потребує регулярного тренування, оновлення знань та навичок.

Саме із цією метою у співпраці навчально-методичного кабінету психологічної служби Полтавської академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського та психологічної служби Головного управління ДСНС України у Полтавській області проведено тренінг «Особливості надання першої психологічної допомоги».

Участь у тренінгу взяли 39 фахівців із територіальних громад області – практичні психологи закладів освіти, психологи центрів професійного розвитку педагогічних працівників. Вела тренінг керівниця психологічної служби Головного управління ДСНС України у Полтавській області Юлія Фалєєва.

Під час тренінгу фахівці аналізували власний практичний досвід надання першої психологічної допомоги, розглядали приклади з практики, тренували навички надання першої психологічної допомоги різним категоріям потерпілих, вдосконалювали вміння використовувати техніки самодопомоги в стресовій ситуації, напрацювали кейс ситуацій, які виникають у роботі педагогів та потребують від них уміння вчасно самостійно надати допомогу для стабілізації стану дитини або дорослого.

Учасники заходу отримали матеріали та орієнтовний алгоритм, що допоможуть їм організувати аналогічні тренінги у своїх закладах освіти, аби увесь педагогічний персонал закладу зміг опанувати базові принципи та навички надання першої психологічної допомоги, зокрема, учасникам освітнього процесу. У цьому контексті методист навчально-методичного кабінету психологічної служби Полтавської академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського Тетяна Хорошева наголосила, що на курсах підвищення кваліфікації у Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського для практичних психологів та соціальних педагогів закладів освіти Полтавщини викладається лекція «Перша психологічна допомога в закладі освіти. Алгоритм дій».

Стартувавши в Полтаві, тренінг «Особливості надання першої психологічної допомоги» поширить свою роботу в 37 громадах області – для інших практичних психологів та соціальних педагогів, педагогічних працівників закладів освіти. Перші тренінги в територіальних громадах відбудуться вже наприкінці вересня.

#тияк #MentalHealthUA