Previous Next

Компенсаційна виплата «муніципальна няня»

Надрукувати

З січня 2019 року Урядом  запроваджено додаткову грошову допомогу батькам для відшкодування витрат на оплату послуг няні, порядок надання якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» від 30 січня  2019 року, що набрала чинності 12 лютого 2019 року.

Департаментом соціального захисту населення надаються відповіді на питання щодо порядку відшкодування витрат на оплату послуг «муніципальна няня»:

Чи потрібно мамі дитини, яка фактично здійснює догляд за нею, виходити на роботу, щоб отримувати зазначену компенсацію?

 -  Ні.  Виплата допомоги проводиться незалежно працює мама, чи ні та сплачується додатково до щомісячних виплат на дитину до трьох років.     

Як оформити допомогу?

крок 1: батьки   дитини самостійно обирають няню

крок 2: укладають з нянею офіційний договір

крок 3: подають до  управління соціального захисту населення за місцем проживання заяву та необхідні документи

крок 4: отримують компенсацію

Яким вимогам повинна відповідати няня?

-  послугу може надавати будь-яка фізична особа – підприємець, яка має право на здійснення відповідних видів економічної діяльності (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) або  юридична особа, що надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10) та  з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

Яким повинен бути договір?

-  договір укладається у письмовій формі між батьками дитини  та муніципальною нянею.

 В  договорі має бути визначено: назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

Чи потрібно відмовлятися від няні, якщо вона вже заключила договір з іншою сім’єю?

 - Ні. Відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» здійснюється за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею.

Які документи потрібно подати для отримання компенсації?

Для отримання компенсації послуги «муніципальна няня» отримувач послуги протягом місяця після укладення договору подає до управління соціального захисту населення за місцем свого проживання у паперовій або  електронній формі, з накладанням електронного цифрового підпису,  наступні документи:

До заяви додаються копії:

Опікун додатково надає рішення про встановлення опіки.

На який період  та у якому розмірі призначається компенсація?

-  термін здійснення догляду за дитиною до трьох років повинен бути визначений у договорі, який укладають між собою батьки дитини та муніципальна няня, але не довше ніж до досягнення дитиною 3-х років.

Відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» здійснюється у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року (у 2019 році – 1626 грн.).

 

Директор Департаменту соціального захисту

населення Полтавської облдержадміністрації

Людмила Корнієнко