Previous Next

Понад 300 тисяч пенсіонерів Полтавщини отримають підвищені пенсії

Надрукувати

343 тисячі пенсіонерів Полтавщини з 1 березня почали отримувати підвищені пенсії. Перерахунок відбувається автоматично з урахуванням рівня середньої зарплати та інфляції. Звертатися щодо нових нарахувань до Пенсійного фонду не потрібно.

Як повідомив перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Носенко, в середньому пенсії зростуть на 17-18%. Для визначення розміру пенсії існує базова формула, яка враховує стаж, рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер, і рівень середньої заробітної плати по країні.

«Швидко підготували нормативно-правову базу. Із 4 березня пенсіонерам Полтавщини почали виплачувати підвищені пенсії. Рівень підвищення пенсій становить 1,17 % базової середньої зарплати, від якої нараховується кожна пенсія. За підрахунками Міністерства соціальної політики, показник середньої заробітної плати в Україні, який враховується у формулі, зріс цього року на 17%. А середній розмір підвищення проіндексованих пенсій складе 255 грн», – розповів Володимир Носенко. 

Тим, хто отримує мінімальну пенсію та має великий страховий стаж,  здійснять доплати за попередні роки у сумі 2410 гривень, які розділять навпіл і виплачуватимуть рівними частинами у березні та квітні.

«У нас випала окрема частина пенсіонерів, яким не підвищили пенсії. Це пов’язано з тим, що вони свого часу мали низькі зарплати та їхня пенсія досягає прожиткового мінімуму – 1497 грн. Тому, якщо пенсіонеру не підвищили пенсію, то йому встановили додаткову доплату не менше ніж 100 грн», – зазначив Володимир Носенко.

Автоматичний перерахунок пенсій відбуватиметься щорічно. Нині не піддягають перерахунку пенсії військових та працівників силових структур. Їхні виплати перерахували раніше.

Для виплати перерахованих пенсій Полтавщина додатково отримала 190 млн грн.

В області 416 тисяч цивільних пенсіонерів та 22 тисячі пенсіонерів силових структур. Близько 80 тисяч осіб отримують пенсію меншу за мінімальну чи на рівні.

Інформацію з питань перерахунку пенсій можна отримати особисто в установах Пенсійного фонду за місцем проживання, на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України або за телефонами: 0-800-50-25-10 (безкоштовна обласна «гаряча» лінія), (0532) 56-53-29.