Внутрішній моніторинг якості освіти під час війни: подолання освітніх втрат

Надрукувати

Зрозуміти масштаби впливу війни на результати навчання учнів можна завдяки моніторинговим дослідженням. Для цього треба визначити точку відліку, що дозволить зрозуміти стан справ у школі. Під час одного з таких досліджень більше половини дітей, які взяли в ньому участь, виконали менше половини завдань, що свідчить про наявний об’єм матеріалу, який не засвоєний.

«Системна діагностика «освітніх прогалин» суттєво поліпшить ситуацію. На це вказують і підсумки досліджень, які проводить Державна служба якості освіти України. Так, вищі результати з математики та української мови демонструють учні, які отримують зрозумілі пояснення навчального матеріалу та доступні критерії щодо виконання завдань», — зазаначив Іван Юрійчук, заступник Голови Державної служби якості освіти України, під час відкриття вебінару «Внутрішній моніторинг якості освіти під час війни», що відбувся 14 вересня 2023 року.

Чому важливо моніторити динаміку навчальних досягнень учнів та відстежувати освітні втрати під час війни розповіла Олена Ліннік, докторка педагогічних наук, експертка ініціативи «Збереження доступу до шкільної освіти» проєкту SURGe.

Спікерка зазначила, що на сьогодні психоемоційної підтримки потребують як учні, так і вчителі. Керівництво школи під час розроблення стратегії подолання навчальних втрат має враховувати цей фактор і підходити до вирішення даного питання індивідуально з кожного предмету.

Діагностику та коригування навчальних втрат можливо здійснити, застосовуючи платформу «Всеукраїнська школа онлайн» (https://lms.e-school.net.ua/), на якій розміщено відповідні тести.

Участь у вебінарі взяли близько 600 осіб: педагоги Полтавської, Вінницької, Житомирської, Київської, Тернопільської областей.

Нагадаємо: Державна служба якості освіти України спільно із проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) презентувала результати першого року загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти у закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану, що було проведене серед репрезентативної вибірки учнів 6-х і 8-х класів шляхом тестування з математики та української мови.

З матеріалами дослідження можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3QZsoTX

Управління Державної служби якості освіти у Полтавській області