Previous Next

У Полтавських вишах відкриють центри ветеранського розвитку

Надрукувати

У облвійськадміністрації відбулася зустріч із проректорами вищих навчальних закладів Полтави з питань реалізації ветеранської політики. Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик повідомив, що для реалізації проєкту з відкриття центрів ветеранського розвитку обрали два навчальні заклади – Полтавський державний медичний університет і Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«У центрах, які згодом відкриють у цих вищих навчальних закладах, буде організоване навчання кандидатів у помічники ветеранів, а також реалізація освітньої компоненти для самих ветеранів – підвищення освітніх навичок і знань. Адже люди, які тривалий час перебували на фронті, могли втратити свої навики, або навпаки, хочуть здобути іншу освіту, – розповів Олексій Бруслик. – Нагадаю, що Полтавська область із січня 2024 року буде включена до пілотного проєкту «Помічник ветерана». Люди, які супроводжуватимуть ветеранів та членів їхніх сімей, мають пройти необхідне навчання».

Представники Міністерства ветеранів України завдяки онлайн-звязку, озвучили вимоги та критерії до центрів ветеранського розвитку щодо кадрового, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення.

Проректори Полтавського державного медичного університету і Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у свою чергу представили можливості закладів щодо надання послуг ветеранам.

На базі ПДМУ, наприклад, готові організувати підвищення кваліфікації з усіх напрямів медичної освіти, якщо у ветерана була перерва у професійній діяльності. Також готові надавати діагностичні та консультаційні послуги учасникам бойових дій. Найактуальніша на сьогодні сфера – медична реабілітація – теж у компетенції ПДМУ. Тут можуть проводити заходи з обміну досвідом, розробляти теми з актуальних і експериментальних методів реабілітації. Крім того кадровий потенціал закладу дозволяє проводити тренінги з надання психологічної підтримки.

На базі Полтавської політехніки готові надавати як і повну вищу освіту ветеранам, так і навчання за короткостроковими програмами (1-3 місяці). Теми підготовки: дронові технології, нафто-газова інженерія, енергоефективність, будівництво, цивільна інженерія, фізична реабілітація, вивчення мов та інше. У виші є можливість надавати безплатну юридичну консультацію для ветеранів та членів їхніх сімей. А в профілакторії – послуги з фізіотерапії, масажу, спортивної активності. Також заклад готовий забезпечити проживання для людей, які приїдуть на навчання з інших областей.

На зустрічі сторони домовилися виписати конкретні пропозиції в угодах, які будуть підписані перед відкриттям центрів ветеранського розвитку.