Генеральний секретар НАТО в Європейському парламенті: «Ми повинні підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно»

Надрукувати
 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер, 7 вересня 2023 року, зустрівся з депутатами Європейського парламенту і привітав досягнення у співпраці між НАТО і ЄС та наголосив на важливості підтримки України так довго, скільки буде потрібно. Він взяв участь у засіданні Комітету із закордонних справ (AFET) і Підкомітету з безпеки і оборони (SEDE).
Пан Столтенберг вітав досягнення українського контрнаступу, відзначивши, що українські війська «поступово відвойовують територію» і що вони «спромоглися прорвати лінії оборони російських військ і просуваються вперед». Він зазначив: «Російське військо звикло бути другим за силою в світі, а зараз російське військо друге за силою в Україні…   Реалії такі, що українці фактично перевищують очікування знову і знову. І нам необхідно не забувати про нашу відповідальність: нашу відповідальність підтримувати їх». На завершення він сказав: «Підтримка України – це не опція. Це необхідність задля гарантування нам збереження миру для наших членів, для наших країн і гарантування того, що авторитарні режими не досягатимуть того, чого хочуть порушуючи міжнародне право і за допомогою військової сили».

Пан Столтенберг також засудив рішення Росії вийти із Чорноморської «зернової угоди» і її наполегливі намагання зупинити український експорт сільгосппродукції. «Ми вітаємо зусилля Туреччини з відновлення «зернової угоди»», –  сказав пан Столтенберг, зазначивши, що найкращим способом забезпечити безпечний і захищений вивіз зерна з України є припинення Росією цієї війни.

Щодо відносин між НАТО і ЄС, пан Столтенберг схвалив поглиблення співпраці в таких сферах як кібер, космос, критична інфраструктура, військова мобільність, стабільність на західних Балканах, безпека на морі та інших. «Я вірю в співпрацю між НАТО і ЄС, тому що ми поділяємо одні цінності, ми поділяємо одні проблеми. Ми дві різні організації, але маємо багато спільного», –  сказав він.