Півтори тисячі переселенців знайшли роботу на Полтавщині цього року

Надрукувати

Із 24 лютого минулого року за послугами до обласної служби зайнятості звернулися 6,6 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Найбільше – з Харківської та Донецької областей. Отримали роботу 4 тисячі переселенців, із них 1,5 тисячі – цьогоріч. Таку статистику озвучила заступник директора Полтавського обласного центру зайнятості Тетяна Разумова на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини.

Розповіла, що нині Державна служба зайнятості пропонує низку сервісів та послуг, спрямованих на сприяння в працевлаштуванні переселенців на новому місці. При цьому необов’язково мати статус безробітного.

«Актуальні пропозиції роботи для ВПО в громадах Полтавщини розміщені на сайтах обласної та районних військових адміністрацій. Служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за робітничими професіями. 94 переселенці навчалися під замовлення роботодавців регіону та 182 людини отримали ваучери на навчання», – зазначила Тетяна Разумова.

Дієвий спосіб працевлаштування – отримання мікрогратнів на створення або розвиток власної справи.

«У межах проєкту єРобота 48 внутрішньо переміщених осіб отримали мікрогранти на створення чи розвиток власного бізнесу на понад 11 мільйонів гривень. ВПО започатковують або розширюють власні справи у різних сферах, зокрема виробництво хлібобулочних виробів, одягу, кераміки, торгівлі, надання медичних, бухгалтерських послуг, громадського харчування, техобслуговування й ремонту автомобілів», – додала Тетяна Розумова.

Компенсації за працевлаштування ВПО отримують і роботодавці. В службі зайнятості реалізують сім відповідних програм.

Процес пошуку роботи на Полтавщині прискорився. У базі даних Полтавської обласної служби зайнятості нині є 2 тисячі вакансій. Посилюється фокус допомоги на тих, хто перебуває в складних життєвих обставинах, а офіційне працевлаштування ніяк не впливає на виплату грошової допомоги на проживання ВПО.