Previous Next

Фахівці сімейної медицини вдосконалювали навички психологічного супроводу та підтримки

Надрукувати

У Центрі знань із неінфекційних захворювань Полтавського обласного центру громадського здоров’я пройшов черговий тренінг для 40 фахівців із 21 громади області. Слухачі – лікарі та медичні сестри центрів ПМСД, психологи, фахівці дотичних до теми установ та організацій – відпрацьовували симуляційні технології для підвищення якості послуг у сфері охорони психічного здоров’я.

Керівник Полтавського обласного центру громадського здоров’я Ніна Дурдикулиєва розповіла про результати роботи україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» у пілотних громадах Полтавщини. Завідувач Центру знань з НІЗ Володимир Голубєв презентував роботу Центру знань з НІЗ, фактори ризику виникнення та профілактику неінфекційних захворювань.

За даними досліджень, сьогодні кожен п’ятий українець перебуває під загрозою розвитку певної форми психічного розладу. Вже незабаром наслідки повномасштабної війни відчують на своєму ментальному здоров'ї близько 15 мільйонів українців. 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеня інтенсивності: 78% українців мають близьких чи знайомих, які загинули або отримали поранення на фронті. На початку повномасштабного вторгнення війна розлучила сім'ї 44% українців. Щоб упоратися з цими загрозами, потрібна системна робота фахівців на всіх рівнях, починаючи з територіальної громади.

Втілення Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» на Полтавщині презентувала координатор цієї програми на Полтавщині Юлія Ющенко. Мета програми – навчити кожного дбати про своє ментальне благополуччя у складні часи, зробити доступними послуги там, де людина взаємодіє з системою щодня. Щоб, зрештою, переплавити жахливий досвід у стійкість і розбудувати в країні свою, унікальну систему ментального здоров’я.

Психологічний тренінг розпочався з перегляду та обговорення відео про те, що хвилює сьогодні кожного українця: як «приручити» чорного пса наших думок і не дозволити йому загнати людину в глибоку депресію.

Начальник Центру психічного здоров’я КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» Наталія Супруненко та психолог, фахівець із соціальної роботи Полтавського обласного центру соціальних служб Людмила Дерев’янко навчали учасників тренінгу застосовувати ефективні прийоми комунікації з максимальною повагою до пацієнта, не травмуючи гідність людини, грамотно використовуючи професійну термінологію. У ході презентації дискутували про факти та міфи ефективного спілкування. Серед практичних завдань – перегляд та аналіз тематичних відео, рольові ігри з використанням методики «симулятивний або стандартизований пацієнт». Слухачі з задоволенням брали участь у демонстративній рольовій грі (розмова медичної сестри з підлітком із розладом поведінки та його мамою), її подальшому аналізі. Обмін досвідом, різними ситуаціями з практики, обговорення проблематичних кейсів колег, корисні посилання і контакти – чи не найважливіші складові таких навчань.

Не менш важливою для успішної співпраці фахівця з пацієнтом є супервізія – підтримка ментальної міцності самого спеціаліста, який надає послугу у сфері психічного здоров’я.

«Було цікаво, інформативно, винесла для себе багато корисного. Запрошуйте ще», – говорить сімейна лікарка з Кременчука Альона Тімощук.

«Тренери підтвердили багато з того, до чого у практиці дійшла сама, –ділиться враженнями психолог Лубенського міського ЦПМСД Альона Реута. – Відпрацювала використання певних навичок, прийомів, методів. Тренінг був дуже корисним».

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»