Previous Next

При Полтавській облвійськадміністрації утворили Раду з питань ВПО

Надрукувати

Відбулося перше установче засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Полтавській облвійськадміністрації. Провів його заступник начальника ПОВА Олексій Бруслик.

«Полтавщина – одна з областей, яка прийняла найбільше ВПО. Нині в області проживають більше 180 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Розуміємо, що значна кількість людей залишиться й надалі в області. Тому потрібно надати можливість цій категорії людей соціалізуватися, озвучити проблемні питання, бути долученими до всіх процесів, що відбуваються в громадах, – розповів Олексій Бруслик. – Якщо в перші дні війни ми думали про те, як і де розмістити евакуйоване населення, як забезпечити належні умови перебування та базові потреби, то зараз перед нами всіма стоїть нове завдання – сприяти соціалізації та адаптації переселенців як значного ресурсу місцевого економічного розвитку. Тому участь громадян у процесах прийняття рішень є ключовим елементом забезпечення інтеграційних процесів».

На виконання постанови КМУ в Полтавській області на рівні районів створено чотири ради з питань ВПО, на рівні територіальних громад – 50 консультативно-дорадчих органів різних формацій, зокрема до складу 36 таких об’єднань входять внутрішньо переміщені особи.

З метою належного представлення інтересів внутрішньо переміщених осіб до Ради з питань ВПО області увійшли 10 переселенців, які є членами районних та міських рад.

Також до складу обласної ради залучені представники правозахисних громадських організацій, які на території області надають юридичний супровід внутрішньо переміщеним особам (БФ «Право на захист», БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», ГО «ВПО України», ГО «Інститут аналітики та адвокації»).

Від структурних підрозділів облвійськадміністрації до складу ради входять представники департаментів економічного розвитку, охорони здоров’я, освіти і науки, соціального захисту населення, будівництва, служби у справах дітей, управління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та ВПО.

Загальна кількість членів ради – 21 особа, з яких 50% – це внутрішньо переміщені особи.

На першому установчому засіданні обрали голову Ради з питань ВПО при Полтавській ОВА. Нею стала Ольга Лосієвська, представник Ради з питань ВПО Полтавської міської тергромади. Заступник голови став регіональний координатор Благодійної організації «БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» Роман Широких.