Тільки кожен четвертий житель області знає про безоплатну правничу допомогу

Надрукувати

Система надання безоплатної правничої допомоги була створена, щоб кожна людина мала можливість захистити свої права. Минулого року 45 тисяч громадян звернулися за такою допомогою. Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповів заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

«Громадяни України, іноземці чи особи без громадянства мають право на отримання безоплатної первинної правничої допомоги. Будь-хто може звернутися особисто чи зателефонувати до системи БПД і отримати інформацію, консультацію чи роз’яснення. Також первинну правничу допомогу надають органи виконавчої влади та місцевого самоврядування», – сказав Ігор Клименко.

Право на отримання безоплатної вторинної правничої допомоги мають категорії осіб, визначені Законом України «Про безоплатну правничу допомогу». Зокрема внутрішньо переміщені особи, люди, дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, ветерани війни та члени сімей загиблих, діти, постраждалі від домашнього насильства та інші.

«У нас є консультаційні пункти БПД. Людям необов’язково звертатися до бюро безоплатної правничої допомоги. Наші юристи з певною періодичністю здійснюють виїзні прийоми в громадах і спілкуються безпосередньо за місцем фактичного проживання громадян», – зазначив Ігор Клименко.

Про систему безоплатної правничої допомоги в Україні знають тільки 25% населення.

«Значна кількість громадян потребує правничої допомоги, та люди навіть не знають про наш ресурс. Якби люди вчасно зверталися за консультацією, отримали відповідну інформацію, тоді б не довелося звертатися за вторинною правничою допомогою», – наголосив Ігор Клименко.

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД – зателефонувати до контактного центру 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безплатні).