До початку опалювального сезону лікарні області повинні бути стовідсотково обладнані генераторами й мати запас пального, – Дмитро Лунін

Надрукувати

Підготовка до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 закладів охорони здоров’я відбувається відповідно до розроблених планів комплексних заходів. Про це на апаратній нараді повідомив директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Віктор Лисак.

Тривають роботи з ревізії димових та вентиляційних каналів, ремонту елеваторних вузлів, перевірки та промивки систем теплопостачання, водопостачання, ремонту зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж. Нині вже підготовлені всі теплові пункти та котельні. Заготовлено 85% від потреби твердого палива. Для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року заклади охорони здоров’я області забезпечені автономними джерелами живлення.

«На балансі закладів охорони здоров’я знаходяться 410 генераторів потужністю від 2,5 кВт до 490 кВт. Також в області налічуються 23 кисневі станції. Усі вони введені в експлуатацію», – наголосив Віктор Лисак.

В умовах повномасштабної війни безпеці медичного персоналу і пацієнтів надається особлива увага.

«Заклади охорони здоров’я області мають 27 захисних споруд цивільного захисту, з яких 4 сховища, 23 протирадіаційні укриття. У 75 підвальних приміщеннях облаштовані найпростіші укриття», – повідомив Віктор Лисак.

Начальник ОВА Дмитро Лунін доручив зробити детальний аналіз підготовки закладів охорони здоров’я до осінньо-зимового періоду.

«Необхідно зробити ревізію наявних генераторів та визначитися з потребами. Кожна лікарня повинна мати запас пального та чітко розуміти де і як його поповнювати. Укриття закладів охорони здоров’я повинні бути обладнані автономними джерелами живлення, необхідними засобами цивільного захисту, мати резерв води та продовольства, бути під’єднаними до мережі інтернет», – зауважив Дмитро Лунін.

Для поліпшення роботи закладів охорони здоров’я області районним військовим адміністраціям і територіальним громадам варто розглянути можливість переходу лікарень на відновлювальні джерела енергії.