Previous Next

Із минулого тижня в області розпочали прийом заяв на компенсацію послуги «муніципальна няня»

Надрукувати

Стан реалізації на Полтавщині законодавчих ініціатив Міністерства юстиції України обговорили під час апаратної наради. Провів її перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький. Обговорили ініціативи «Муніципальна няня», «Е-малятко», «Шлюб за добу», #ЧужихДітейНеБуває, «Пакунок малюка» та інші.

– Кабінет Міністрів України затвердив Порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». Її отримувачі – батьки (усиновлювачі), опікуни дитини. Відшкодування відбуватиметься щомісячно адресною компенсаційною виплатою одному з батьків, – розповіла перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак. – Призначення й виплата компенсації послуги здійснюватиметься згідно з рішенням місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня. Водночас компенсація послуги не призначається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Муніципальною нянею може бути будь-яка фізична особа-підприємець чи юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти. Основна умова – укладення договору між батьками і нянею про здійснення догляду за дитиною до трьох років. У документі має бути визначено назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

Дар’я Бриндак додала, що для отримання компенсації за послугу «муніципальна няня» один із батьків протягом місяця після укладення договору подає особисто чи в електронному вигляді місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого проживання пакет документів. Такі структурні підрозділи розглядають відповідні документи і протягом десяти робочих днів із дати їх надходження приймають рішення про призначення компенсації на строк здійснення догляду за дитиною, визначений у договорі, укладеному між отримувачем послуги та нянею.

– Отримувач послуги щомісяця до 5 числа подає в письмовій (електронній) формі або в будь-який інший зручний спосіб місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення документи, що підтверджують витрати на оплату послуги. Протягом одного робочого дня інформує про розірвання договору або про інші обставини, що можуть вплинути на надання послуги. У разі неподання в установлений строк документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальної няні, виплата компенсації припиняється. Після подання документів, що підтверджують витрати на оплату «муніципальній няні», виплата компенсації поновлюється з місяця, за який було здійснено оплату послуги «муніципальна няня», – додала Дар’я Бриндак.

Вона пояснила, що компенсація послуги не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини, а одержання інших видів допомог не впливає на призначення та виплату компенсації. Кошти, що надійшли як компенсація послуги «муніципальна няня», не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

– Нині через управління соціального захисту населення надається понад 40 видів державних соціальних допомог. 145 тисяч сімей одержують державні таку підтримку, зокрема щомісяця. Із них 75 тисяч – це родини з дітьми. Крім того, одноразово 144 тисячі сімей отримали одноразову допомогу. Всі виплати державних соціальних допомог проводяться в області через виплатний центр. Це дає нам гарантію своєчасного їх призначення і законність їх надання. На поточний рік через виплатний центр буде спрямовано на виплату державних соціальних допомог 2 мільярди 170 мільйонів гривень, – розповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.

Вона зазначила, що за два місяці поточного року надійшло 380 звернень на отримання допомоги при народженні дитини. Звернула увагу, що відповідні заяви, подані в електронному вигляді, гарантують першу виплату допомоги в дводенний термін. На загальних підставах така допомога призначається упродовж 20 днів – одного місяця.

Людмила Корнієнко звернула увагу на надання компенсації за послугу «муніципальна няня». Зокрема, зазначила, що розмір цієї допомоги – 1626 гривень – нині недостатній. Із-поміж переваг натомість назвала такі:

– По-перше, вказаний вид допомоги гарантує її надання на якісній професійній основі, тобто постає питання додаткового захисту сім’ї та дитини. По-друге, розмір компенсації не враховується в сукупний дохід при наданні інших державних соціальних допомог. По-третє, це легалізація зайнятості. Муніципальна няня підлягає соціальному страхуванню, їй зараховується трудовий стаж і відповідно вона набуде права на пенсію. Крім того, такі няні матимуть право на державну соціальну допомогу, наприклад, субсидії. Тобто є реальні переваги при наданні вказаного виду державної соціальної допомоги, – пояснила Людмила Корнієнко. – Органи соціального захисту населення з минулого тижня розпочали прийом заяв на компенсацію послуги «муніципальна няня». Уже надійшло три заяви. Нині вони знаходяться на розгляді.