Previous Next

На Полтавщині стартував проєкт Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery

Надрукувати

В обласному центрі презентували проєкт Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery, мета якого – покращити потенціал кваліфікованої робочої сили для відновлення та економічної розбудови України.

Проєкт реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за підтримки Мінекономіки і МОН України у шести областях.

Керівник проєкту Міхаель Пауло розповів про цілі «пілоту».

«Із лютого 2022 року Полтавщина стала своєрідним хабом для переселенців та релокованого бізнесу. Для нашого проєкту важливо співпрацювати з громадами та органами влади для створення освітніх можливостей для всіх людей працездатного віку та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій, ветеранів, – зазначив Міхаель Пауло. – Для побудови нової української економіки необхідні не лише інженери, а й кваліфікована робоча сила: будівельники, сантехніки, працівники сфери обслуговування. Наш проєкт орієнтований допомогти здобути освіту чи перенавчити людей не лише на базі закладів профтехосвіти, а й центрів зайнятості».

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко сказав, що невипадково Полтавщина потрапила до пілотного проєкту.

«Питання відновлення країни – на порядку денному. Дуже актуальна тема підготовки фахівців, і добре, що цей проєкт розрахований на різні верстви населення. На Полтавщині є чудові заклади професійно-технічної освіти, є гарна база та фахівці, тому вони потребують ще більшої підтримки міжнародних партнерів для розвитку», – розповів Олександр Лемешко.

До обговорення питання реалізації проєкту на Полтавщині долучилися представники профільних департаментів Полтавської ОВА, бізнесу, професійної (професійно-технічної) спільноти, служби зайнятості.

Уже проведене дослідження щодо змін на ринку праці, міграції всередині країни та поза її межами, використання трудового потенціалу, як пристосовуються заклади освіти до нових реалій.

У ході реалізації проєкту буде охоплено сектори будівництва, енергетики, сільського господарства, транспорту та сфери послуг. У закладах професійної та професійно-технічної освіти навчання відбуватиметься за 14 кваліфікаціями для нових кардрів та перенавчання уже дорослого населення.

Зустріч провели в межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва Полтавської області.

Нагадаємо, Регіональний офіс міжнародного співробітництва – ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.