Previous Next

Під Полтавою вшанували пам’ять видатного українського літописця Самійла Величка

Надрукувати

У селі Жуки Полтавського району вшанували пам’ять видатного українського літописця Самійла Величка. Він є автором першого систематичного викладу історії української козацької держави.

«Полтавщина – оаза української духовності. Наш край також брав участь у творенні української державності. Самійло Величко – видатна історична постать. Для написання літопису він користувався різними джерелами – народними переказами, іншими козацькими літописами, творами іноземних істориків. Саме село Жуки було його останнім пристанищем. Хочемо якомога більше уваги привернути до постаті Самійла Величка. Років три тому підготували концепцію розвитку музею українського державотворення, який планують встановити в Жуках», – зазначила директорка Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко. 

Під Полтавою літописець народився майже 350 років тому та прожив все своє життя. На місці його ймовірного поховання стоїть гранітний камінь – пам’ятний знак.

1 березня, в день святого Самійла, біля пам’ятного знака зібралися жителі села Жуки, керівництво Полтавського району, представники ГО «Козацьке коло Полтавщини», Департаменту культури і туризму облдержадміністрації та журналісти. Вони поклали квіти до пам’ятного знака. Також відбулася панахида.

Цього дня в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулася наукова «Величківська» краєзнавча конференція.