На Полтавщині триває catch-up кампанія з вакцинації проти кору

Надрукувати

Сatch-up кампанія розрахована на дітей, які пропустили вакцинацію за Національним календарем щеплень. У межах кампанії вакцинували 1328 осіб, що становить 31,2% від запланованого. Загалом планують вакцинувати 3 888 дітей.

5350 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) у регіон надійшли від ЮНІСЕФ як гуманітарна допомога.
Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини повідомила завідувач імунологічним відділом ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Асаул.
«Вакцину розподілили між 55 закладами охорони здоров’я. Вона безпечна та ефективна. Рекомендована ВООЗ, – поінформувала Олена Асаул. – Щоб захиститися від кору, треба зробити два щеплення: перше – в 12 місяців, друге – в 6 років. Дітей, яким не зробили щеплення вчасно, вакцинують двічі з інтервалом у 1 місяць».
Олена Асаул наголосила, що кір – небезпечна хвороба. Якщо 10 невакцинованих людей контактували з хворим, то 9 захворіють. Зі 100 хворих одна людина помирає, одна має тяжкі ускладнення, наприклад, енцефаліт. Щоб сформувати колективний імунітет, треба охопити вакцинацією 95% населення. За 6 місяців цього року в Україні зареєстрували 20 випадків кору.
Щоб зробити безкоштовне щеплення проти кору, паротиту і краснухи, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, педіатра або найближчої амбулаторії.
Також щочетверга в обласному центрі працюють точки ЮНІСЕФ, де можна вакцинувати дитину: по вул. Івана Мазепи, 30 та Небесної Сотні, 5.