Previous Next

Полтавські підприємці отримують гранти від держави на розвиток бізнесу

Надрукувати

Отримання грантів від держави для створення чи розвитку власної справи – це один з ефективних способів залучення додаткових коштів. Рішення про надання мікрогранту ухвалює Державний центр зайнятості на основі перевірки ділової репутації, оцінки бізнес-плану та співбесіди. Повертати суму наданого гранту доведеться, лише якщо підприємець не виконає зобов’язання перед державою.

«Підприємці Полтавщини – активні учасники урядової програми єРобота. Вони втілюють нові бізнес-ідеї та розвиваються, залучаючи гранти, зокрема й від держави. В області скористалися такою можливістю вже понад 300 підприємців і створили нові робочі місця», – наголошує начальник ОВА Дмитро Лунін.

На підприємстві ФОП Классович до пандемії коронавірусу та повномасштабного вторгнення рф виробляли меблі. COVID та війна внесли корективи у роботу підприємства: значно зменшилися обсяги продажів. Підприємство опинилося на межі виживання. Постало питання існування самого виробництва та збереження колективу. Необхідно було змінювати асортимент та шукати нові ринки збуту, розповідає менеджер зовнішньоекономічної діяльності підприємства Ольга Кобищан.

«Паралельно в період коронавірусу та війни ми почали виробляти іграшки. Та головне, коли інші напрямки пішли на спад, іграшки почали користуватися попитом. Наші вироби ретельно відшліфовані, щоб приємно було ними гратися і тримати в руках. В асортименті – набори іграшкового посуду, харчових продуктів, міст Європи тощо. Багато замовлень надходить з-за кордону. Тому вирішили сконцентруватися на просуванні саме іграшок нашого бренду», – говорить Ольга Кобищан.

Для налагодження автоматизованої лінії виробництва іграшок із природного матеріалу необхідно було придбати кілька нових станків для обробки деревини. Про грант у межах програми єРобота на підприємстві дізналися з мережі інтернет.

«Нам здалося, що це гарна можливість придбати необхідне обладнання, якого нам не вистачало для більш ефективного виробництва. Важливо знижувати собівартість продукції й підвищувати ефективність виробництва. Тому це стало нашим шансом купити необхідне обладнання. Ми не пожалкували. Після того як подали заявку, минуло 2 місяці розгляду, співбесід та отримання підтвердження. Кошти витратили на купівлю двох станків, що допомогло нашим працівникам підвищити ефективність. Бо ручна обробка деталей – це копітка робота й займає багато часу. З новими станками це набагато зручніше, швидше і якісніше», – розповідає Ольга Кобищан.

Одна з умов отримання гранту – працевлаштування двох осіб. Вони нині працюють на придбаних станках.

«У нас чимало іграшок, які потрібно обробляти, тому одна особа займається токарними іграшками, а інша – шліфовкою тих, які вирізаємо на інших станках. На майбутнє плануємо розширення виробництва, також хочемо придбати ще кілька станків», – додала Ольга Кобищан.