Previous Next

«Острівець здоров’я»: полтавці обстежувалися, консультувалися, вакцинувалися

Надрукувати

У межах сьомого урбаністично-культурного фестивалю «Майстерня міста» вже традиційно черга полтавців зібралася біля «Острівця здоров’я». Ініціатором та організатором створення цієї локації став Полтавський обласний центр громадського здоров’я та його керівник Ніна Дурдикулиєва. Приваблювала велика кількість яскравого роздаткового матеріалу, працювали лікарі-консультанти з широкого кола питань – від здорового способу життя, здорового харчування до банального «як кинути курити».

Крім нових знань про те, як зберегти своє здоров’я якнайдовше, та корисних занять для дітей і дорослих, у межах «Острівця здоров’я» цьогоріч працювала мобільна медична команда україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». До неї могли звернутися всі бажаючі. У складі команди – лікар, психолог, медична сестра. Відвідувачі мали можливість визначити рівень цукру у крові, холестерину, виміряти артеріальний тиск і навіть отримати найнеобхідніші ліки. Тому до цієї палатки вишикувалося чи не найбільше людей. А вже після обстеження та отримання порад медичних працівників полтавці прямували до сусіднього намету на консультації щодо зміни способу життя на користь здоров’я, тарілки здорового харчування.

66-річний Іван Слабко із Супрунівки тримає дві коробочки з ліками: «Показники цукру у крові й холестерину трошки перевищують верхню межу, тому до порад спеціалістів обов’язково дослухаюся. Ось дали ще й листівочки почитати про мої проблеми та що з ними робити далі – показує  кілька кольорових буклетів. – Був у черзі одним із перших, тому аналізи пройшов дуже зручно і швидко».

Кілька жінок передпенсійного віку визначають за таблицями ризик серцево-судинного захворювання, жартують. Ще одна жінка вступає в дискусію, не визнаючи зв’язку тютюнопаління з тими хворобами, про які попереджають курців медики: «Курю з 14 років і ні раку, ні катаракти, ні інших страшилок, про які тут пишуть, не боюся». Тривала розмова з лікарем-методистом Центру громадського здоров’я Тетяною  Петрухіною та завідувачем Центру знань із неінфекційних хвороб Володимиром Голубєвим змушує її задуматися.

Тим часом Таїсія Ярошенко,  фахівець Полтавської академії неперервної освіти ім. Остроградського, розкладає лото з «апетитними» картинками для маленьких полтавців – 11-річної Жасміни та 10-річного Арсена. Діти виявляються добре поінформованими стосовно корисної та шкідливої їжі. Впевнено відносять до шкідливих продуктів фаст-фуд, згущене молоко і навіть білий хліб. Знають, чому спрагу найкраще тамувати водою та скільки її пити.  Згодом до гри приєднується їхня бабуся Любов Михайлівна: саме вона прищепила дітям свідоме ставлення до їжі. В нагороду за правильні відповіді отримують сувеніри – брендовані пряники та наліпки.

Своїм досвідом, як вдалося кинути курити, поділилося подружжя Олексія та Яни з Чугуєва. Чоловік вперше спробував зробити це ще до війни. Але у 2014 році пішов на фронт і півтора року на війні безперервно курив. Друга спроба почалася у минулому році після лікування у судинного хірурга. Став поступово скорочувати добову кількість цигарок від 10 до 1. І за три місяці звів шкідливу звичку нанівець. Але досі тютюновий дим залишається для нього потужним подразником, тому чоловіка дуже дратують курці у натовпі, в громадських місцях, на автобусних зупинках. Подружжя визнає, що було дуже важко, але за бажання побороти тютюнову залежність можна.

Ще один намет «Острівця здоров’я» фахівці Центру громадського здоров’я розділили з благодійною організацією «Світло надії».  Ця локація стала популярною серед молоді, адже тестування на ВІЛ можна було пройти або одразу, або взяти оральний тест із доступною інструкцією додому. Також усім бажаючим пропонували презервативи та лубриканти. Пакунки з тестами та презервативи розходилися дуже швидко.

Привертав увагу великий яскравий автобус ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Тут бажаючі могли отримати щеплення від вакцинокерованих інфекцій. Проти дифтерії та правця вакцинувалися 7 осіб. Фахівці проводили інформаційно-світню роботу з відвідувачами щодо захисту від інфекційних хвороб за допомогою вакцинації, розповідали про Національний календар щеплень.

Театральну площу люди покидали з пакунками кольорової друкованої продукції, призами, новими знаннями.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»