Із початку 2023 року на території області діти скоїли 65 кримінальних правопорушень, – Ірина Москаленко

Надрукувати

Про формування безпечного середовища для дітей на Полтавщині говорили на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини. 

Підрозділи ювенальної превенції проводять різноманітні заходи, спрямовані на запобігання вчиненню дітьми та щодо них кримінальних й адміністративних правопорушень, протидію поширенню шкідливих звичок і виявлення дорослих осіб, які втягують у протиправну діяльність дітей.

«Із початку 2023 року на території області діти скоїли 65 кримінальних правопорушень. Виявлено 40 неповнолітніх, які вчинили злочини. Відносно дітей вчинено 103 кримінальні правопорушення. На профілактичних обліках поліції за категорією «дитина-правопорушник» перебувають 62 дитини», – повідомила начальник відділу ювенальної превенції ГУ НП у Полтавській області Ірина Москаленко. 

Окремою складовою створення безпечного середовища та навчання є реалізація проєкту Національної поліції «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» (вихователь безпеки). 

«Цей проєкт стартував у 2021 році. У громадах впроваджують посади спеціаліста з безпеки, який обслуговуватиме кілька шкіл. До його обов’язків акумульовано функції створення безпекового середовища в цих закладах освіти. Спеціаліст із безпеки незалежний від закладу освіти – це працівник територіальної громади. Вихователь безпеки безпосередньо комунікуватиме з дітьми, вчителями та батьками. Проводитиме тематичні заняття спільно з поліцією, ДСНС, медичними працівниками. Нині вихователі безпеки є в чотирьох громадах області: Мачухівській, Лютенській, Сенчанській та Кременчуцькій», – зазначила Ірина Москаленко.   

Відповідно до рішень органів місцевого самоврядування тривають комісійні обстеження з визначення стану готовності закладів освіти до нового навчального року. 

«Під час проведення відповідних обстежень особливу увагу приділяють наявності в навчальних закладах або поблизу від них захисних споруд і найпростіших укриттів. Обстежено 164 заклади освіти. Виявлено 553 порушення вимог нормативних актів із питань пожежної та техногенної безпеки. Підписано 74 акти готовності загальноосвітніх навчальних закладів до нового навчального року», – повідомив начальник відділу профілактичної, нормативно-технічної роботи і контролю за системами протипожежного захисту та ліцензування ГУ ДСНС у Полтавській області Володимир Сліпець.

Діти – найбільш уразлива категорія у сфері безпеки, оскільки не мають відповідного життєвого досвіду і знань. 80% випадків травмування та загибелі дітей стається в побуті.  

«Протягом літа превентивні заходи патрульні поліцейські поводять у літніх таборах, закладах дошкільної освіти та в місцях скупчення неповнолітніх – парках, площах, прибудинкових територіях, пляжах. Із першого вересня пріоритетними напрямами, крім безпекового, будуть заходи, спрямовані на національно-патріотичне виховання та популяризацію здорового способу життя», – зауважила начальник відділу зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції у Полтавській області Марина Зінюха.  

«Класи безпеки», рух юних рятувальників, проєкти «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі», «Вартові мережі» «Сила в єдності», «Тиждень з патрульними» покликані формувати безпечне і здорове середовище для дітей, вільне від негативних проявів.